God on Trial

7 Yorum
"God On Trial" Türkçe'ye nedense(!) "Ölümün Soluğu" diye çevrilmiş, ancak "Tanrı Yargılanıyor" hem filmin orijinal adına hem de filmin konusuna çok daha uygun bir çeviri olurdu. Kısaca ve ana hatlarıyla filmden biraz bahsedeyim.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Aushwitz kampında esir tutulan Yahudiler arasında kimisi Tanrı'ya karşı olan inancını ve güvenini korumakta, kimisi ise Tanrı'ya isyan etmektedir. Neredeyse tüm film, bu kampın tek bir barınağında geçmektedir. Bu barınaktan hukukçucundan, işçisine, fizikçisinden, hahamına kadar toplumun farklı kesimlerinden insanlar bulunmaktadır.

Tanrı'ya isyan edenler ile O'nu savunanlar arasında süren söz düellosu ortaya atılan bir fikir ile farklı bir boyut alır; Tanrı'yı yargılayalım. Barakada hukuk profesörleri de bulunduğu için bir mahkeme kurulmaya ve Tanrı'nın tüm bu eziyet karşısında bir şey yapmayarak (ya da yapmadığı varsayılarak) suçlu mu suçsuz mu olduğuna karar verilmeye çalışılıyor.

Film aslında olabildiğince tarafsız olmaya çalışmış. Mahkeme önünde Tanrı'nın suçsuz olduğunu ve tüm bu yapılanların bir anlamı olduğunu savunan bir taraf ile Tanrı'nın aslında suçlu olduğu, ya da sanılanın aksine kötü olduğunu düşünen diğer taraf eşitçe fikirlerini dile getirmişlerdir. Öte yandan Tanrı'nın aslında olmadığını söyleyen ve bu fikirleri destekleyenler de vardır. Anlayacağınız film Tanrı fikrine karşı sunulmuş her türlü argümanı ele almaya çalışmıştır.

Film gerçekten de güzel ve izlenesi bir film. Ancak kimi zaman Tanrı hakkında klişe fikirler de yok değil. Bu klişe fikirler Tanrı'nın iyi veya kötü olduğunu söyleyen her iki taraf için de geçerli. Ancak nihayetinde anlatmak istediğini iyi bir şekilde anlatan bir film.

Burada mahkemenin Tanrı'yı suçlu mu yoksa suçsuz mu bulduğunu elbette söylemeyeceğim, izlemek isteyenler varsa izlesin ve görsün. Ancak yine de filmin gelebilecek tepkilerden çekinerek, temkinli davranılarak çekildiği hissediliyor.

Son bir not ekleyeyim, filmde bahsi geçen Tanrı, Yahudi Tanrısıdır ve incelenen kutsal metin Eski Ahit (Tevrat)'tir.

Hayyam
İzlemek İçin Tıklayın...

7 yorum:

  1. video açılmıyor

    YanıtlaSil
  2. En kısa sürede film yenilenecektir. Uyarı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Yenilediğine emin misin hayyamım?

    YanıtlaSil
  4. İzleme için gerekli link eklendi.

    YanıtlaSil
  5. bütün argümanlar islamı çürütmek için de geçerli. hatta kuranda aleyhe delil olacak çok daha fazla malzeme var.

    YanıtlaSil