Yazgı

1 Yorum
Bu sahne, Zeki Demirkubuz'un yönetmenliğini yaptığı Yazgı adlı filmden bir kesittir. Filmin ana senaryosu Albert Camus'nun Yabancı adlı eserinden ilhamını almıştır. Filmin tamamını izlemenizi öneririm, ancak böylesine sağlam bir film için 'spoiler' olarak değerlendirilemeyecek bu sahneyi ayrıca paylaşmak istiyorum. (Bu noktada 'spoiler'ın çerez filmler için geçerli olduğunu, özellikle dram türünün örneği olan filmlerde sadece sonun değil, tüm filmin bir organizma olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşündüğümü ifade etmeliyim)

Bu sahnede, bir aileyi öldürmekle suçlanan Musa, idam cezasını ifazını beklerken, asıl katilin itirafta bulunmasıyla idamdan kurtulduğunu öğrenir. Hapishaneden çıkmak için son işlemlerin yapılmasının beklendiği sırada savcının Musa ile gerçekleştirdiği diyalogda savcı Musa'nın neden suçsuzluk iddiasında bulunmadığını ve tanrıya neden inanmadığını öğrenmek ister.

Gerçek anlamda bir nihilist olan Musa, neredeyse tüm insani değerlerin bir hiçe indirgenebileceği ve her şeyin önemsiz sayılabileceği bir noktayı, savcı ise ortalama toplumsal bakış açısını temsil etmektedirler. Aralarında geçen konuşma da bu bakış açılarını birbiriyle çatıştırmakta ve bizlere izlememiz gereken bir film ve sahne bırakmaktadırlar.

1 yorum:

  1. Samanyolu Tv dizilerini izleyen vardır. Orada bazı sahnelerin gayet iyi olduğunu söyleyecektir. Bazı sahnelerde yalan dolan olabiir. Bazılarıda az yada tam olarak gerçeği yansıtabilir. O sahneleri bugüne kadar hiç bir tv yapmadı, yapmazda belki. Gayet etkileyici sahneler olduğunu düşünüyorum. O sahneleri blogda görsek, tartışsak nasıl olur diyorum.

    YanıtlaSil