Yaşanabilir En Yakın Gezegen 14 Işık Yılı Uzaklıkta Bulundu

1 Yorum
University of New South Wales'de (UNSW) çalışmalar yürüten birtakım astronom, Güneş Sistemi'nin ötesinde bulunan ve yaşama elverişli olma ihtimali taşıyan en yakın gezegenin bulunmuş olabileceğini duyurdu. Ophiuchus takımyıldızında bulunan Wolf 1061 adlı kırmızı cüce sınıfında bulunan bir yıldızın yörüngesinde tespit edilen gezegen Dünya'dan 14 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Böylece Dünya'ya 23 ışık yılı uzaklıkta bulunan Gliese 667Cc'den daha yakında yaşanabilir bir gezegenin izine rastlanmış oluyor.

UNSW ekibinin aktardığına göre, HARPS destekli Avrupa Güney Gözlemevi'nin Şili'nin La Silla kentinde bulunan 3.6 metrelik teleskop ile 10 yıllık bir süreyi kapsayan gözlemler gerçekleştirilmiş. Ekip, bu gözlemler için yeni teknik ve ekipmanlar kullandıklarını ve bu sayede daha isabetli gözlemler gerçekleştirebildiklerini ifade ediyor.

Wolf 1061c adı verilen gezegenin kütlesi Dünya'dan 4 kat ağır ve Wolf 1061 adlı yıldızın yörüngesinde keşfedilen 3 gezegenden biri ve diğer iki gezegenin ortasında bulunuyor. Diğer iki gezegenin kütlesi de yeryüzü oluşumu ve kaya bulunması için yeterli, ancak Wolf 1061c'nin bulunduğu konum dolayısıyla yıldıza olan uzaklığı gezegenin sıcaklığının suyun sıvı halde mevcut olmasına izin verebileceği ve bu yüzden canlı yaşam formları barındırabileceğini düzeyde olduğu için dikkat çekici görünüyor. Diğer iki gezegen ise suyun sıvı halde kalması ve dolayısıyla canlı bulunması için ya çok soğuk ya da çok sıcak.

Ekip, Wolf 1061 yıldızından daha yakında yıldız sistemlerinin keşfedildiğini, ancak bunların yaşama elverişli olmadığını, oysa Wolf 1061 yıldızındaki Wolf 1061c'nin şimdiye dek keşfedilen en yakın yaşanabilir olma ihtimali barındıran gezegen olduğunu ifade ediyor.

Hayyam

1 yorum:

  1. Şöyle yakında bir tane olsa da gitsek. Ve o gezegene dindarlar alınmasa. Mis gibi olur :)

    YanıtlaSil