Dünya'nın En İnançsız Şehri Hangisidir?

9 Yorum
Geçtiğimiz aylarda "Dünya'da Dindarlık Azalıyor, Sekülerlik Artıyor" adlı inceleme yazısında geçmiş yıllara oranla ülkelerdeki dindarlık/sekülerlik oranını kıyaslamış, buradan yola çıkarak Dünya'da dinin etkisinin eskisine kıyasla azaldığı tespitini yapmıştık.

Peki biraz daha özele inersek, şu an Dünya'daki en az dindar olan veya bir başka ifadeyle, Dünya'nın en inançsız şehri hangisidir diye sorarsak, bunun cevabı ne olur sizce?

WIN/GIA araştırma şirketinin 2015 yılında yaptığı anketteki verilere göre, Çin, Dünya'nın en inançsız ülkesi konumunda. Çinlilerin %61'i kendisini "kesinlikle ateist" olarak tanımlıyor. Bu oran oldukça fazla, çünkü Çin'den sonra ateist sayısının en yüksek olduğu ülke olan Hong Kong'da kendisini "kesinlikle ateist" diye tanımlayanların oranı %34. Bir diğer deyişle, Çin, ateist oranı açısından en yakın rakibini ikiye katlamış durumda.

Araştırmaya göre, Japonya %31, Çek Cumhuriyeti %30 ve İspanya ise %20 ile bu ülkeleri izliyor. Yine aynı verilere göre, Tayland %94'lük dindar oranıyla Dünya'nın en dindar ülkesi konumunda. Bunu %93 ile ErmenistanBangladeş, Gürcistan ve Fas izliyor.

Ülkelerin durumu böyleyken, şehirlerde durum nedir acaba?

Öncelikle, nüfusu yoğun olan, ama dindar/muhafazakar oluşuyla bilinen Amerika'dan iki araştırmaya değinelim. Bu araştırma sonuçlarında ortaya çıkan inançsız şehirler, tam da beklendiği gibi, Dünya'nın "en inançsız şehri" olmaları için yeterli değil, ancak yine de incelemeye değer.

Amerikan İncil Topluluğu2016'da yaptığı bir araştırmayla ülkede şehirlerin ne kadar İncil okuduğunu ortaya koydu. Buna göre, New York'a bağlı Albany/Schenectady/Troy "en az İncil okuyan" yer olarak gösterildi. Buna göre, buradaki insanların sadece %10'u araştırma haftasında İncil okumuş ve hayatını buna göre düzenlemiş. Boston da %11'lik oranla bu yeri takip ediyor. Elbette bu veri, doğrudan "ateist oranını" işaret etmiyor. Diğer bir deyişle, misal Boston'da İncil okuyan %11'lik kesim varsa %89'luk ateist oranı vardır diyemesek de, dinin etkisinin diğer yerlere kıyasla daha az olduğu söylenebilir. Nitekim, aynı araştırmaya göre, Tennessee'ye bağlı Chattanooga'da İncil okuyan ve hayatını ona göre düzenleyenlerin oranı %52.

Toplumsal Dini Araştırma Derneği'nin 2016'da Amerika'da yaptığı bir araştırmaya göreyse, PortlandSeattle ve San Francisco Amerika'nın en az dindar şehirleri. Buradaki insanların %37'si gündelik hayatlarını dine göre düzenlemediklerini ifade etmişler. Aynı ankette Boston'ın 8. sırada yer aldığını da ifade etmekte fayda var.

Şimdi gelelim eldeki verilere göre gerçekten hatrı sayılır oranda inançsız olan "en inançsız şehir"lere.

2011 yılında yapılan nüfus sayımında Norwich'te "Bir dinim yok." seçeneğini işaretleyenlerin oranı %42,5 idi. Yaklaşık 130.000 nüfuslu şehirde, yine yaklaşık olarak 55.000 kişinin dinsiz olması başarılı bir oran gibi görünebilir. Aslında, öyle de! Ama bundan daha yüksek inançsız oranına sahip olan şehirler var.

Avrupa'nın "Ateist Başkenti" olarak anılan Berlin'de, kendilerini bir dine bağlı hissetmediğini söyleyenlerin oranı %60 olarak görünüyor. Yaklaşık 3,5 milyonluk nüfusa sahip olan Berlin'de, yaklaşık 2 milyon ateist olduğu söylenebilir o halde. Fena bir oran sayılmaz, ancak bu oran, Berlin'i zirveye taşımaya yetmiyor.

İşte karşınızda, Dünya'nın en inançsız şehri: Şangay!

Aslında yazının başında ifade edildiği gibi, Çin, Dünya'nın en az dindar oranına sahip olduğu için doğal olarak Dünya'nın en inançsız şehrinin de oradan çıkması şaşırtıcı olmayacaktır. Şangay, %87'lik oranla Dünya'nın en inançsız şehri. Şehir nüfusunun yaklaşık 24 milyon olduğu göz önüne alındığında, şehirdeki ateist sayısının 21 milyon olduğu rahatlıkla görülecektir.

Şangay, hem oran olarak hem de sayı olarak sahiden de Dünya'nın en inançsız şehri olmanın hakkını veriyor gibi görünüyor.

Hayyam

9 yorum:

  1. sonradan inançsız olunan ülke/şehir/semt/köy/mahalle/millet/ırk............

    doğuştan inançsız olunan ülke/şehir/semt/köy/mahalle/millet/ırk............

    inançsız olunan neden

    inançsız olunan yol/yer/zaman/mevsim/statü/endüstri/ekonomi............

    YanıtlaSil
  2. merhaba Hayyam,
    sizinle iletişime geçmek istiyorum ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Sayın Kadir,

      Sorunuzu isterseniz site içinden sorabilirsiniz, ancak daha özel bir durum için "tanrivarmi@gmail.com" adresini kullanabilirsiniz.

      Esenlikler...

      Sil
  3. Türkiye ile ilgili bir araştırma var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki Türkiye için yapılmış bir araştırma bilmiyorum. %99'unun müslüman olduğu iddia edilen bir ülke için elde edilen rakamlar ne denli ümit verici olurdu, bunu da ayrıca düşünmek gerek.

      Sil
    2. kapı kapı dolaşıp, sen müslümanmısın, alevimisin, ateistmisin............ diye soramazsın.

      http://www.diken.com.tr/ateist-oraninin-en-yuksek-oldugu-ulke-cin/

      https://tr.wikipedia.org/wiki/Ateizm_Derne%C4%9Fi
      14 Nsan 2014'te kurulan dernek iki yılda 200 üye sayısına ulaşmıştır.

      200 üye var, ama "türkiye 1-2/100 ateist" tespiti var. nasılsa?

      agnostisizm derneği?

      Sil
    3. Maalesef inancını özgürce ifade edemediğin bir ülkede zor olurdu zaten böyle bir araştırma yapılması.

      Sil
  4. bilgi oraninin, tatmin edici aciklamalarin,bilimin aciklayici gücünün etkili oldugu bolgelerde ateist nüfus fazladir nokta...

    YanıtlaSil
  5. Anket var. İyi araştırın göreceksiniz. önyargılarınızdan sıyrılın.Mak danışmanlığın inanç anketi diye aratın. Sonuçlara göre benim gözlemim, türkiyede %80 müslüman var. %15 civarı ateist var. Siz de inceleyin isterseniz.

    YanıtlaSil