Evrimi Destekleyen Moleküler Kanıt

2 Yorum
Monash Üniversitesi biyokimyacılarının da aralarında bulunduğu bir uluslararası araştırma ekibi moleküler seviyede Darwin’in evrim teorisinin temel prensiplerinden birini destekleyen kanıtlar keşfettiler.

Monash Üniversitesi Profesörü Trevor Lithgow’un söylediğine göre Avustralya Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen ve kısa bir süre önce Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayınlanan keşif, hücre “mekanizmaları”mızın evrimini genel olarak anlamamızı sağlayan bir taslak sunuyor.

“Bizim hücrelerimiz ve tüm diğer organizmaların hücreleri moleküler mekanizmalardan meydana gelir. Bu mekanizmalar, her biri kısmi bir katkıda bulunan veya mekanizmanın yapısal elementine dahil olan bileşen parçalarından oluşurlar. Böylesi karmaşık, çok bileşenli mekanizmaların nasıl olupta evrimleştikleri sorusu oldukça gizemli ve tartışmalıydı.” diyor Profesör Lithgow.

Akıllı tasarıma inananlardan gelen Darwinci olmayan açıklamaya göre bu komplike mekanizmalar “indirgenemez karmaşıklık”tadır. Bir başka deyişle öylesine karmaşık ve kusursuzlardır ki, evrilmiş olamazlar, akıllı bir varlığın tasarımından geçmiş olmalıdırlar.

“Araştırmamız gösteriyor ki bu mekanizmalar karmaşık ve kusursuz da olsalar, evrimin sonucudurlar. Basit “çekirdek” mekanizmalar daha önceden varolan kesin ve basit fonksiyonlar sağlayan proteinler yoluyla ilk ökaryotlarda oluştular.” diyor Profesör Lithgow.

Araştırmada model sistem olarak tek bir moleküler mekanizma üzerine yoğunlaşıldı; proteinleri mitokondrilere taşıyan TIM kompleksi. Mitokondriler, enerji üreten güç kaynakları görevi gören insan hücresi bölümleridir. Mitokondriler, evrimin çok erken bir aşamasında ilk ökaryot hücrelerin içerisinde yaşayan bakterilerden türediler.

“Hücrelerimiz gerçekten de bu hücre-içi bakterileri barındırırlar. Bakterilerin TIM kompleksleri yoktur, dolayısıyla TIM komplekslerinin nereden geldiğini anlamak için bilimsel mantıkğı uyguladık ve mitokondriyi meydana getiren organizmaya benzer bir modern bakteriyi mercek altına aldık.” diyor Profesör Lithgow.

Ekip, Caulobacter crescentus isimli bakteriyi inceledi ve mitokondriyal TIM kompleksinin bileşenleri ile ilişkili bakteriyel proteinler buldu. Daha sonra bu bakteriyel proteinlerin, protein taşıma mekanizmalarının bir parçası olmadığını gösterdiler.

“François Jacob evrimi “her biri bir fonksiyona sahip proteinleri bir araya getirerek yeni fonksiyonlara sahip daha karmaşık mekanizmalar üreten bir zanaatkâr” olarak tanımlıyor.” diyor Profesör Lithgow.

“Çalışmamız, Jacob’ın önermesinin mükemmel bir örneğini betimliyor ve moleküler mekanizmaların var oluşunun Darwin’in evrim teorisi ile harikulade açıklanabildiğini gösteriyor.”

Profesör Lithgow’a çalışmasında Monash araştırmacıları Dr. Abigail Clements, Dr. Dejan Bursac, Dr. Xenia Gatsos, Dr. Andrew Perry, Srgjan Civciristov ve Nermin Çelik ve ayrıca ABD’nin Melbourne Üniversitesi ve Yale Üniversitesinden araştırmacılar eşlik etti.

Kaynak

2 yorum:

  1. evrimi kanıtlayan fosil,embriyolojik,biyokimyasal,fizyolojik,morfolojik,genetik bulgular var. aynı zaman da çoğu kuruluş bu teoriyi destekliyor. neden hala kanun değilde bi teori kanun olması için tam olarak nelere ihtiyaç var acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım şu konuya bir göz atarsanız, kafanızdaki soru işaretlerine cevap bulabilirsiniz: http://tr.wikipedia.org/wiki/Teori_ve_olgu_olarak_evrim

      Sil