En Sevilen 10 Yaratılışçı Argüman

5 Yorum

Videonun metni

Tanrı'nın varlığına dair tartışmalar bilindik reklam şarkılarının sözlerine benzer. Şüphesiz akıllı tasarım akla makul gelmese de herkes sözlerini bilir ve bazen birlikte söylemek eğlenceli olur. Ve Thinking Atheist (Düşünen Ateist) en sevilen 10 yaradılışçı argümanı sunar.

1. "Radyo karbon tarihleme ile Dünya'nın yaşı doğru hesaplanamaz."
Kayaların ve fosillerin yaşını belirlemede karbon tarihleme belki de bu nedenle tercih edilen bir yöntem değil, aslında kaya, göktaşı ve fosillerin içerisindeki radyoaktif elementlerin bozunumunu doğru olarak ölçen pek çok radyometrik tarihleme yöntemi bulunmaktadır ve bu yöntemler Dünya Gezegeni'nin yaşını 4.5 milyar yıl olarak güvenle hesaplayabilmektedir.

2. "Evrimi kanıtlayamazsınız!"
Genç Dünya teorisini ("Dünya 6000 yaşındadır") eski ve isimsiz belgelerden kanıtlamanın aksine mi? Esasında, insanoğlu tüm canlıların evrimleştiğini ve bitki, hayvan ve insan DNA'ları arasındaki benzerlikleri ortaya çıkaran genetik dünyasının kapılarını açtı. Evrim gözlemlenebilir, kanıtlanabilir bilimdir. Ünlü evrim biyoloğu Stephen J. Gould'ın sözlerini tekrarlayalım: "Yaradılışçılar sıklıkla evrimi sınanamaz olmakla suçluyorlar, bu nedenle bilimsel bir konu olarak görülmeye layık olamaz diyorlar. Bu iddia, cevap gerektirmez saçmalıktır."

3. "Şayet insanlar maymunlardan evrimleştiyse neden hala maymunlar var?"
Bu, Amerika İngilizler tarafından sömürgeleştirildiyse neden hala İngiltere var diye sormaya benzer. Sonraki soru lütfen.

4. "İnsan gözü evrimleşmiş olamayacak kada karmaşıktır."
Bu argüman aynı zamanda "indirgenemez karmaşıklık" olarak da bilinir. Bu haddinden fazla basite indirgeme, ışığı tespit edebilmek için duyarga geliştiren tek hücreli öglenayı, görmezden geliyor. Yumuşakçalar ve denizanaları ışığın derecelerini algılayacak biçimde evrimleşmiştir. Bir de şunu düşünün; insan gözü ahtapot ya da büyük boynuzlu baykuşun gözünden daha zayıf ve daha az keskindir. Tanrı, kendi çocuklarındansa baykuşun tasarımını daha çok mu umursadı bu durumda?

5. "Ateizm aslında bir dindir."
Tabii pul toplamamaya hobi ya da sigara içmemeye alışkanlık denilmeyecekse, buna da din denemez.

6. "Falanca bilim insanı Tanrı'ya inanıyor!"
İyi. Kimi önemli isimler de inanıyordu. Mesela Kopernik, Kepler, Galileo. Bu isimler, evlerin zeminlerinin topraktan olduğu, hastaları tedavi etmek için kanlarının akıltıldığı, cadıların kazığa bağlanıp yakıldığı zamanlarda yaşayan kişilerdi. Isaac Newton da inançlı bir ilahiyatçıydı. Aynı zamanda simyacıydı. Newon2un yerçekimi ve hareket yasaları konusundaki çığıraçıcı araşırması metallerin sihirli güçleri olduğuna ve altına dönüşebileceğine olan inancını da kanıtladı mı? Dilediğinizi seçin fakat Ulusal Bİlimler Akademisi üyelerinin yüzde 93'ü tanrı kavramını reddediyor. Bu sadece çoğunluk değil, ezici bir çoğunluk. Gerçekte izlediğiniz, akıllı tasarımı reddeden ve "doğal seçilim yoluyla evrim"i destekleyen saygıdeğer bilimsel kurumların bir listesi.

7. "Yani her şeyin tesadüf eseri oluştuğunu söylüyorsunuz."
Hayır. Şans kesinlikle evrim döngüsünün bir parçasında rol alıyor, fakat doğal seçilim belirli bir arzu edilen özelliğin zaman içindeki tesadüfi olmayan değişimini teşvik ediyor. Canlı organizmalar şans eseri bir anda ortaya çıkmadılar ama bazen milyonlarca, bazen de milyarlarca yılda evrim geçirdiler.

8. "Amerika bir Hristiyan devleti olarak kuruldu."
Aslında ABD Anayasası hiç tanrıdan bahsetmez. 6. madde 1. tadilattaki din bahsi , dini hükümetten tamamen ayırmak için sunuldu. "Tanrıya güveniriz." cümlesi, Sivil Savaş'ta yükselen dini duygular sonrası, Amerikan madeni paralarına 1863'te basıldı. Kağıt paralarda ise 1957'ye kadar yer almadı. "Tanrının hükmü altında." cümlesi ilk Amerikan Öğrenci Andı'nda yer almıyordu bile, meclis tarafından 1954'te eklendi. Amerika'nın kurucuları deist ya da Hristiyan tanrısı konusunda kararsızlardı. Bu kişiler arasında olanlar; Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, James Madison, John Adams, Thomas Paineve George Washington.

9. "Termodinamiğin ikinci kanunu."
Bu argümana bayılıyoruz çünkü düşüncesizce ve çok az kavrayışla ortaya atılıyor. Özetle, termodinamiğin ikinci kanununa göre sistemler zaman içinde daha düzensiz hale gelmelidir, bu nedenle karmaşık canlı hücreler ve organizmalar temel cansız kimyasallardan ortaya çıkamazlar, diğer bir deyişle daha fazla zaman, daha fazla kaos demek. Bir yaradılışçının bahsetmekle ihtimal ettiği şey bu kanunun enerji ve madde giriş çıkışının olmadığı kapalı sistemler için geçerli olduğudur. Yeryüzü kapalı bir sistem değildir, nükleer füzyonlar basit organizmalara enerji veren Güneş'ten ısı ve ışık alır, böylelikle canlılar maddelerdense diğer yaşam formlarını tüketerek daha karmaşık hale gelebilirler. İşte bu argümanı bozmanın kolay yolu; bir hristiyan termodinamiğin ikinci kanunundan bahsettiğinde ona diğer kanunların ne olduğunu sorun. Omuz silkip, gözlerini boşluğa diktiğinde, onun konu hakkında ne kadar doğru bilgilendiğini anlarsınız.

10. "Adolf Hitler ateistti."
Aslında Hitler katolik olarak yetiştirildi. "Kavgam" adlı eseinde evrenin yaratıcısından bahsediyor ve Ari ırkın tanrı tarafından yaratıldığını söylüyor. Dini görüşleri olup olmadığı münakaşalı olsa da, tarihin en büyük zalimlerinden birinin adını kullanarak böyle bir argüman öne sürülemez, evrim ya da yaradılışçı kavramı ile ilgisi olmayan bir provakasyondur bu. Hitler, tanrının insanoğlunun sadece hayalgücünde varolduğunu gösteren gerçek kanıttan insanların dikkatini uzaklaştırmak için tasarlanmış bir acil durum kolu vazifesi görüyor.

İşte en sevilen 10 yaradılışçı argümanımız burada. Bir dahaki sefere bunlardan biriyle karşılaşırsanız, sadecde kendi dünya görüşünüzün kanıta dayalı olduğunu, onların dünya görüşlerinin ise görünmez ilahi bir babaya, iki çıplak insan ve konuşan bir yılana, Tunç Çağı'ndan kalma çelişkili belgelere, boyunlarına işkence aleti takan ve arabalarının tamponlarına "duasız yedi gün sizi güçsüz kılar" çıkartmasını gururla yapıştıranlara dayandığını unutmayın. Dikkat edilsin: yaradılışçı argümanlarının bundan daha zayıf olabileceğinden emin değiliz. Biz sadece söylüyoruz.

5 yorum:

  1. tertemiz bir video...özellikle termodinamiğin 2. yasası konusunda bir idiot'un bile rahatça anlayabileceği basit ve anlaşılabilir bilgiler verilmiş. basit ve ucuz sorulara basit ve mantıklı cevaplar verebilmiş harika bir çalışma...

    YanıtlaSil
  2. 1. argüman iki kez yazılmış ve evrim biyologu evrim biyolouü diye yazılmış düzeltilirse sevinirim fallen

    YanıtlaSil
  3. yaradışçı yazılmış 2. argüman fallen

    YanıtlaSil
  4. 8. ve 9. argümanlarda yazım hataları var fallen

    YanıtlaSil
  5. Gözümden bir şey kaçmadıysa, metin düzeltildi. Uyarı için teşekkürler.

    YanıtlaSil