Richard Dawkins: Neden Hala Maymunlar Var?

Yorum Yok

Videonun Metni

İnsanlar sık sık bana, "eğer şempanzelerden geldiysek, neden hala şempanzeler var" diye soruyorlar. Aslında şempanzelerden gelmiyoruz. İki tür de 6 milyon yıl önce şu noktada yaşamış olan bir Ortak Ata'dan geliyor. Bu Ortak Ata daha sonra iki dala ayrılıyor; biri biz insanlara, diğeri ise şempanzelere ayrılıyor. Bu dal daha sonra bonobolara ve şempanzelere ayrılıyor. Hepimiz kuzeniz, şempanzeden gelmiyoruz.

Daha uzak akrabalarımız gorillerdir, bizler ve şempanzelerle Ortak Ata'yı paylaşırlar. Bu da gorillerle, insanlar ve şempanzeler arasındaki ortak Ata. Yani insanlar ve şempanzeler gorillerle akraba olan doğal bir gruptur, gorillerin kuzenleridir. Tüm bu hayvanlar Afrikalı insansı maymunlardır. Afrikalı insansı maymunlar; goriller, insanlar, bonobolar ve şempanzelerdir. Tüm Afrikalı insansı maymunlar, orangutanlarla Ortak Ata'ya sahiptirler. Orangutanlarla Ortak Ata buradadır.

Bunların tamamı büyük insansı maymunlardır. Yani büyük insansı maymunların tümü birbirleriyle kuzendir. Büyük insansı maymunlar arasında, Afrikalı insansı maymunlar daha yakın kuzenlerdir. Afrikalı insansı maymunlar arasında ise; insanlar, bonobolar ve şempanzeler daha yakın kuzenlerdir. Bütün bunların arasında ise; bonobolar ve şempanzeler birbirlerine en yakın kuzenlerdir.

0 yorum:

Yorum Gönder