George Carlin: Kutsal Saçmalık

22 Yorum
Eğer tüm palavraları düşünürsek; yani sadece bir kısmını değil şimdiye kadar anlatılmış tüm saçmalıkları, tüm palavraları düşünürsek kesinlikle en büyük palavra dindir.

Çünkü din insanları gerçekten kendine inandırmış ve ikna etmiştir. Orada görünmez bir adam var, gökte yaşıyor, her gün ve her an yaptığınız her şeyi izliyor.

Ve bu görünmez adamın bir listesi var, yapmanızı istemediği şeyler. Ve eğer bu 10 şeyden herhangi birini yaparsanız sizi atacak bir yeri var. Ateşle dumanla işkenceyle dolu bir yer ve sizi yanmanız, bağırmanız, çığlık atmanız, ağlamanız için sonsuza dek oraya gönderir... Ama o sizi yine de sever!

Sizi sever ve onun tabiî ki paraya ihtiyacı vardır!

O çok bilgedir, her şeyi bilir, her şeyi vardır ama paraya bir türlü dayanamaz! Din insanlardan milyonlarca dolar alır, din adamları vergi ödemezler, ve hep biraz daha fazlasını isterler… Alın size çok sıkı bir palavra Kutsal Saçmalık!

Bakın size gerçek duygularımı söylüyorum, ben tanrıya inanmaya gerçekten çalıştım. Orada olduğuna bizi koruyup kolladığına ama bakın ne kadar uzun yaşarsanız çevrenizi o kadar çok gözlemliyorsunuz ve görüyorsunuz bir şeyler s…ilmiş durumda! Burada bir şeyler yanlış gidiyor : Savaşlar, hastalıklar, ölüm, açlık, aç gözlülük, güç yarışları, işkence, suç, yolsuzluk.. Bir şeyler kesinlikle ters gidiyor. Gördüğünüz gibi bu iyi yapılmış bir iş değil.

Eğer bu tanrının elinden gelenin en iyisi ise açıkçası ben hiç mi hiç etkilenmedim. Bunlar en yüksek mertebedeki birinin özgeçmişinde yazmaması gereken şeyler. Bu gibi şeyleri ofiste çalışan berbat bir işçiden beklersiniz ama Tanrıdan asla. Eğer sadece sizin ve benim olduğumuz bir evren olsaydı bu adam kıçına tekmeyi yemişti. Sürekli bu adam diyorum çünkü dünyaya bakarsanız tanrının bir kadın olamayacağını görürsünüz. Çünkü hiç bir kadın işleri bu kadar boka batıramaz! Eğer tanrı gerçekten varsa, yani belki, eğer gerçekten varsa tüm aklı selim insanlar bana katılacaktır, dünya onun hiiiç mi hiç umurunda değildir! Ki ben kişisel olarak buna saygı duyarım, bu durum tüm bu gerçekleşen felaketleri gayet iyi açıklar.

Ben yobaz olmamak için, böyle körü körüne, amaçsızca ve düşünmeden tüm bu şeylerin özgüvensiz bir baba figürünün, üstelik dünyayı hiç takmayan bir baba figürünün elinde olduğuna inanlardan olmak istemediğim için düşündüm… Çevremi incelemeye başladım ve tapacak başka bir şeyler aradım, tamamen güvenebileceğim bir şey… Ve o an, aniden Güneş’i düşündüm! Bir gecede, Güneş’e tapan biri oldum. Tabi o gecede değil, güneşi gece göremezsiniz, ama o sabah ilk iş ben bir güneşe tapan oldum.

Bunun için bir kaç nedenim var. Öncelikle Güneş’i görebilirsiniz. Yani diğer tanrılar gibi değildir, Güneş’i gerçekten görebilirsiniz. Eh haliyle bir şeyi görmek bendeki güvenilirliğini baya bir arttırıyor. Her gün güneşi görüyorum ve o bana ihtiyacım olan her şeyi veriyor: ısı, ışık, yemek, çiçekler, ayrıca bir de cilt kanseri, ama bir de şu yönden düşünün ; en azından biz insanları sadece bizimle aynı fikirde değiller diye bir yere atıp, yakmıyoruz!

Güneşe tapmak aslında gerçekten basit bir şeydir. Gizemler yok, mucizeler yok, kimse sizden para falan istemez, şarkılar ezberlemeniz gerekmez, ve haftada bir toplanıp kıyafetlerimizi yarıştırdığımız kutsal binalarımız yoktur. Ve en iyi yanı nedir biliyor musunuz? Güneş size hiç bir zaman kötü biri olduğunuzu, kurtarılmanız gerektiğini falan söylemez, bana her zaman iyi davranır. Sonuç olarak ben Güneş’e tapıyorum! Ama ona dua etmiyorum. Neden mi? Çünkü arkadaşlığımızda haddimi aşmak istemiyorum, bu hiç kibar bir şey değil. Düşünsenize her gün tanrıya milyonlarca dua ediliyor, şunu yap bunu yap, yeni bir arabaya ihtiyacım var, daha iyi bir işim olsun, ve bu duaların çoğu pazar günü ediliyor, tatil gününde! Bu hiç hoş değil, bir arkadaşa yapılmaması gereken bir şey. Ama insanlar gerçekten çok fazla dua ediyor, bir çok şey için… Mesela eğer erkek kardeşi alışveriş merkezine sıçtıysa ve hapisteyse, eğer kız kardeşi bir estetik operasyon geçirdiyse, en çok da hep gittiği mağazadaki kızıl saçlı kızı becerebilmek için dua ediyor.

Bence bunların hepsi normal, tabii ki dua edeceksiniz, edin, ama kutsal plan ne olacak? Bundan yıllar önce tanrı kutsal bir plan hazırladı. Üstünde çok düşündü, iyi bir plan olduğuna karar verdi ve bunu uygulamaya soktu. Milyonlarca yıldır bu kutsal planda her şey yolunda gidiyordu. Ve bir anda siz bir şey için dua ediyorsunuz, tanrının kutsal planında olmayan bir şey için, ondan ne yapmasını bekliyorsunuz ki? Kutsal planı değiştirmesini mi? Sadece sizin için? Bu sizce de biraz küstahça görünmüyor mu? Peki eğer dualarınız kabul olmuyorsa bu sefer ne yapıyorsunuz, “tanrının işine karışılmaz, demek ki tanrı böyle uygun görmüş”. E peki böyle diyeceksen ne bok yemeye ilk başta dua ettin ki? Amma büyük zaman kaybı. Yani dua etme kısmını atayarak direk onun istediğinin olması kısmına geçmek daha mantıklı değil mi?

Dediğim gibi ben Güneş’e tapıyorum ama ona dua etmiyorum, peki kime mi ediyorum: Joe Pesci’ye. Öncelikle bence Joe gayet iyi bir aktör, ikinci olarak da bence o tam bir iş bitirici. Yıllardır tanrıya dua ediyorum komşumun havlayan köpeğiyle ilgili bir şey yapması için ve bir gün Joe geldi ve o pisliği bir ziyaretle halletti. İnsanın basit bir beysbol sopasıyla neler yapabileceği gerçekten inanılmaz. Ben de yaklaşık bir yıldır Joe’ya dua ediyorum. Ve fark ettim ki tanrıya ettiğim tüm dualar ve Joe’ya ettiğim tüm dualar neredeyse aynı şekilde cevaplanıyor. Yüzde 50’sinde istediğim oluyor, yüzde 50’sinde olmuyor. Tanrıyla aynı.. Yüzde 50. 4 yapraklı yoncayla, at nalıyla, size geleceği söyleyen falcı kadınlarla aynı… Yani inandığınız saçmalığı seçin, arkanıza yaslanın ve bir dilek tutun.

İncili okumuş ve kutsal hikayeler aramış olanlarınız için bir kaç hikayem daha var. Size önereceğim 3 domuz hikayesi var gerçekten güzeldir. Çok hoş mutlu bir sonu var eminim hoşunuza gider. Aa tabi bir de kırmızı başlıklı kız var, gerçi onun bir kötü kısmı var kurdun büyükanneyi yediği kısım, gerçi benim pek umurumda olamamıştı ama neyse. Tabi benim en çok sevdiğimse Humpty Dumpty. Askerler onu tekrar bir araya getirememişti, çünkü humpty dumpty aslında yoktu, aynı tanrı gibi. Tanrı da aslında yok. Bakın: Eğer tanrı varsa buradaki tüm insanlar çarpılsın ve ölsün. Gördünüz mü, hiç bir şey olmadı, herkes iyi. Tekrar deneyelim. Tanrı eğer gerçekten varsa beni çarpsın.... Bakın, hiç bir şey olmadı. Ah bir saniye bacağıma bir ağrı girdi, ve testislerim acıyor üstelik de kör oldum. Oh tamam şimdi düzeldim. Bu Joe Pesci'ydi sanırım! Tanrı Joe Pesci’yi korusun. Geldiğiniz için teşekkürler...

Kaynak

Dip not: Bu metin George Carlin'in stand up gösterisinin bir kısmının yazıya aktarılmış halidir.

22 yorum:

  1. edepsiz, seviyesiz,basit ve yobazca bir yaklaşım... bu değerlendirmeyi yapmak bile zaman kaybı. ben de düzeyli bir agnostik sanmıştım sizi...

    YanıtlaSil
  2. Yazı zaten bana ait değil.

    "Dip not: Bu metin George Carlin'in stand up gösterisinin bir kısmının yazıya aktarılmış halidir." şeklinde bir uyarı var sonda.

    Yani işin mizahi yönünü görmezden geliyorsunuz.

    Gelgelelim George Carlin'in görüşüne de edepsiz, seviyesiz, basit ve yobazca demeniz gerçekten ilginç. Çünkü değil.

    Her ne kadar ben yazmasamm da ince ince işlenmiş, içinde birçok anlamlı fikri barındıran bir konuşma. Eğer siz bu karşıt fikirleri yukarıdaki gibi niteliyorsanız, evet, demek ki düzeyli bir agnostik değilim.

    YanıtlaSil
  3. İnsanlar bulguları hakaret, edepsizlik, terbiyesizlik anladıkça sorunları bitiremeyiz.

    YanıtlaSil
  4. Milyarlarca insanın kutsalına palavra demek, dalga konusu yapmak karşıt fikri savunmakmıdır? Şimdi ben de işin mizahi yönüyle yaklaşarak ateizmi, evrimi dalga konusu mu yapmalıyım ki bu gayet basit, elimizde maymun gibi bir malzeme var... Ama bunu yapmamalıyım zira rabbim beni bundan men ediyor;

    En'am 108: Allah'tan başka yalvarıp yakardıklarına (taptıklarına) sövmeyin; sonra onlar da haddi aşarak bilmeksizin Allah'a söverler...

    YanıtlaSil
  5. Çok katı düşünüyorsunuz. Bizlere sadece şu cümleyi kullanma hakkı tanıyorsunuz: "Din doğru değil." Hoş, "Allah yok, din yalan." söylemine bile kızıyorsunuz. E, biz derdimizi nasıl anlatacağız?

    Eğer din palavra ise palavra diyebilmeliyiz. Unutmayın, inandınığınız peygamberlerden İbrahim putları yıkmıştır. Bu da o dönemin insanlarının kutsalına saygısızlık yapmak demektir.

    Burada küfürlü konuşulsa, gerçekten şahsınızı incitecek bir şey dense veya tüm inançlılar için ağır sözler sarf edilse haklısınız. Ancak yazıda dinin palavra olduğu, dinin söylediklerinin mantıksız olduğu anlatılıyor. Bunda yanlış bir şey görüyor ve rahatsız oluyorsanız, amacınız bizleri tamamen susturmak, düşüncelerimizi kendimize saklamamızı istemenizdir.

    Biraz daha açık fikirli olmanızda fayda vardır elbet.

    YanıtlaSil
  6. Sayın hayyam aslında ne demek istediğimi gayet iyi anlıyorsunuz. son yazdıklarınıza katılmıyorum. oldukça rahat bir şekilde din yalan allah yok diyebilirsiniz. bakın bir müslüman her fikre saygı duymaz ama iradeye saygı duyar. zira allah bile iradeyi serbest bırakmıştır. gerçi kurandan bir takım ayetlerle teolojik bir tartışma açabilirsiniz ama bunun yeri burası değildir. yukarıda alıntıladığınız yazının tamamından rahatsızlık duydum ve bunu paylaştım sadece... yazı bu haliyle hala edepsiz...

    YanıtlaSil
  7. Adsız; Yazı şöyle deseydi nasıl olurdu? Ne derdin?

    Allah palavra Din palavra.

    YanıtlaSil
  8. anlatamıyorum galiba. allah yok dediğinizde bir fikir sunarsınız ve sonuçlarına ahirette katlanırsınız :) ama allah palavra dediğinizde beni incitirsiniz vesselam...

    YanıtlaSil
  9. Dediğinizi anlamıyorum. Daha da önemlisi rahatsızlığınızı mantıklı bir temele oturtamıyorum. Türk Dil Kurumu'na girdim 'palavra'nın bilmediğim vahim bir anlamı mı var acaba diye baktım. Sonuç: "Herhangi bir konuda gerçeğe aykırı, uydurma söz veya haber."

    İnanın bunda edepsiz bir yan görmüyorum. Yazının geneli de öyle aman aman açık-saçık bir anlatım taşımıyor zaten. Fazla hassas davranıyorsunuz sanki.

    YanıtlaSil
  10. Gecenin bu vakti neyle uğraşıyoruz.

    Adsız, Aşağılamak, hakaret, terbiyesizlik, edepsizlik başka, tanımlamak, yanlışlamak, eleştirmek, yorumlamak başka.

    Sistemi eleştirmek var bu yazıda. Sisteme yorum var. Kişiye/Kişilere bir aşağılama, itham yok.

    Allah palavra Din palavra demekte bu.

    YanıtlaSil
  11. CHorge amcamızın bu stand-up'ında anlattıkları gerçekten açık fikirlilikle irdelense, ama gerçekten irdelense dinlerin ne kadar mantıksız ( palavra ) olduğu anlaşılacaktır. Tabiki din tarihleri hakkında biraz bilgiye sahip olmakla beraber...

    YanıtlaSil
  12. sen güneşe tapıyorsun ama o güneş hergün görevini saneyisini bile kaçırmadan doğup batıyor peki güneş her gün böyle doğup batmaya sanki ne mecbur belliki bir korktuğu var ve buna boyun eğmiştir milyarlarca yıl bu görevini yerine getiriyor hiç bir sapma olmadan dengeli bir biçimde intizamlı bir biçimde boyun eğmiştir ALLAHA

    YanıtlaSil
  13. İnananlar icin konusacak olursam sozlerinizde tanridan cok dini dinde de din sevgisi, iyi insan olma cabasindan cok cehennem korkusunu goruyorum. Sorgulamakdan korkmak cehennemden korkmanin sonucudur. Sizi yillar once sandalyenize oturtup, oradan kalkarsaniz aci cekeceginizi soyleyen birinden korkuyorsunuz. Hatta korkudan soyle bir etrafiniza bile baksmiyorsunuz. Bu korkuyu ben de senelerce yasadim ve artik dusunen , sorgulayan, arayan bir insanim.

    YanıtlaSil
  14. Youtube da videoları var, ve bu metninide videosu bulunuyor;
    corç carlin türkçe yazarsanız çıkıyor;
    http://www.youtube.com/watch?v=tBfgD7oli9Q

    YanıtlaSil
  15. sevgili adsız senı öyle bir sustururumkı aklını alırım senın 2 de bir kurandan ezberledıgın alıntıları burada bizlere yutturmya kalkma kım sebunu yemez ben okıtabı mahonun yerşne yazsaydım allah yerıne seytan deseydım ve seytanında kötü bir tanrı olduğunu yazsaydım sende şımsı burada şeytan ısavunuyor olucaktın işte sen bu kadar ucuz bir adamsın. şimdi defol git buradan.

    YanıtlaSil
  16. işte gerçek tarıh...ilk insanlar samanlardı ve aya taptılar günese taptılar yıldızlara taptılar zekı insanlardı cunku gördüklerine tapıyorlardı. ve gördüklerıne tanrı diyebiicek kadar alcak gönüllüydüler. daha sonra nemı? oldu.. delının biri çıktı adıda musaymış yehova var dedı hiç görmediği bir ilaha taprı ve insanları kandırdı. yyylar sonra 2. bir delı cıktı ortaya adı davutmuş. oda tırlattı görmediği bir insnaudtu varlıga taptı yylar sonrada isa diye biri geldi oda kafayı yedi ve insanları kandırdı. en sonunda mahoo diye biri geldi en zekı delı oydu aklındna gecirdi öyle ibrşey yapmalıyımkı dedi

    YanıtlaSil
  17. bir dahaasla peygamber gelmesın çok akıllıca bir harakettı ama şimdi 2016 yılındayız şimdi bu akıllıca haraketi şimdi yapsaydı delıler hastanesınde agır bir tedavı altında oluyor olucaktı hıç süğhesiz demekk ıneymış.. asla yalan söylemeyın sonra işte dunyanın halını görüyorsunuz. .)))) senın allahınada burtadan meydan okuyorum eger gerçekten bizleri düşünmüş olsaydı vicdanlı ve akıl sahiib olsaydı hıc süphesiz sıvavı bile anlamlı yapardı nasılmı? heekesın farklı mantıkta yarattıgına göre herkesın bir dunyası olurdu ateistlerın dünyası agnostıklerın dunyası tada deistlerın dunyası gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gercekten alkislamak istedim bi an bravo.

      Sil
    2. dilinize sağlık...

      Sil
  18. yer yüzünde allaha inanan tek kişi bile olduğuna inanmıyorum, olsa olsa göt korkusu yaşayanlar vardır, bir de içinde yaşadığı toplumundan dışlanmaktan korkanlar vardır. hepsi bu kadar.

    YanıtlaSil
  19. bir de insanları kandırıp inanılmaz menfaatler sağlayan aşağılıklar... onları unutmuşsunuz :)

    YanıtlaSil
  20. Ben böyle saçma bir düşünce görmedim gerçekten bir yaratıcı yok diye söylemeye utanmıyor musun bir dakika düşünsen güneşe baksan geceye baksan bunun kendiliğinden böyle oluşup bir düzene girmesinin imkânsız olduğunu anlardın basite indirgersek bu bir neden sonuç ilişkisi oluşan her şeyin bir nedeni olduğu gibi yaratılan her şeyin arkasında da bir yaratıcı var

    YanıtlaSil