Charles Darwin and the Tree of Life

4 Yorum
Darwin'in iki yüzüncü yaş kutlamaları kapsamında BBC tarafından çekilen belgesel Darwin'i ve teorisi konu alan bir yapımdır. BBC'nin bir çok belgeseline sesiyle can veren David Attenborough'un sunumuyla öne çıkan yapım 2009 tarihlidir. Attenborough yapımda üç temel soruyu yöneltir: Darwin neden böyle bir teori ortaya atmıştır? Darwin'in teorisinin neden doğru olduğunu düşünüyoruz? Günümüzde teorinin önemi her zamankinden daha fazladır?

Attenborough, Darwin'in Kent'teki evinden başladığı yolculuğuna İngiltere'de Darwin'e dair izleri takip ederek devam etmiştir. Belgesel yayınlandığı yıl büyük bir ilgi toplamış ve İngiliz izleyicilerin %23'ünü BBC'ye toplamak başarısını elde etmiştir.

*

David Attenborough tarafından sunulan ve Evrim Teorisi'nin ortaya çıkışını, gelişimini (evrimini) ve kanıtlarını içeren özellikle sade anlatımı ile hemen herkesin Evrim Teorisi'ni anlamasını sağlayabilecek düzeyde yapılmış bir belgesel. Belgesel yaklaşık 1 saatte olabildiğince öz bir şekilde ve yararlı görseller ile derdini anlatmaya çalışmış ki çok da güzel anlatmış. Evrim Teorisi yanında Darwin'in seyahatleri sırasında tuttuğu notlar ve Evrim Teorisini şekillendirmesi anlatılmış. Belgesel teoriyi oluşturan her türlü detaydan Darwin'in Galapagos adalarına gitmesine kadar birçok bilgiyi de içeriyor.

4 yorum:

  1. merhaba, çok sade bir dille anlatılmış, özenli, çok güzel bir film. teşekkürler,

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim, asıl teşekkürü böyle bir belgeseli insanlığa kazandıranlar hak ediyor elbet.

    YanıtlaSil
  3. Kendisine sözde bilimi yandaş yapıp çok büyük insanlık suçlarına kaynaklık etmiş "Eugenics Movement / Öjenik Hareket" hakkında bir yazı öneriyorum. Dikkatli olunmazsa bilim de din gibi kimilerinin elinde çalınan minarenin kılıfı işlevi görebiliyor. Saygılarımla ... İşte oyazı: http://sensenmurassa.blogspot.com/2011/08/eugenik-eugenics-ojenik-nedir.html

    YanıtlaSil
  4. Göndermiş olduğunuz yazıdaki bilgiler ışığında verilmek istenen alt-mesaja katılmamak elde değil. Ancak zaten bilimi bir siyasi otorite veya toplumu yönlendiren bir amaç olarak görmek çok büyük yanlıştır. Bilim sadece bir araç olabilir, ulaşmaya çalıştığımız toplumsal refahta bilim bir kontrol mekanizması olmamalıdır. Bunun aksini savunan radikaller elbette var, ancak şahsen bunun doğru olmadığını, bilimin kutsallaştırılmaması ve sadece kaşif rolünü üstlendikten sonra geri çekilmesi gerektiğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil