Aforizmalar / 14

8 Yorum
'Ben' deyince bir boşluk duygusuna kapılıyorum. Öyle unutulmuşum ki, kendimi iyice hissetmek elimden gelmiyor. Benden kalan bütün gerçeklik, varolduğunu hisseden varoluş sadece.
- Jean-Paul Sartre

Benim, kıyısında saygıyla beklediğim olanak, başkalarının çiğneyip attığı sıradanlıktı.
- Şükrü Erbaş

Sakın, ülkenize ve vatanınıza aitsiniz safsatalarına inanmayın. Yaşamı başka yerlerde arayın. Sizin kimliğinizi oluşturan isminiz, milletiniz, ırkınız ya da dininiz olamaz.
- Milan Kundera

Olan bitenler bizi şuna inanmaya sevk ediyor: Zihinde, yaşamla ölümün, gerçekle düşselin, geçmişle geleceğin, iletilebilir olanla olmayanın çelişki olarak algılanmadığı bir nokta vardır.
- Andre Breton

Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.
- Albert Einstein

Alışılmış ahlaka, geleneksel hayallere, duygusalcılığa, toplumun tüm ahlaksal pisliğine karşıyım. Burjuva ahlakı, benim için ahlaksızlığın ta kendisidir; çünkü ters kurumlar üzerine kuruludur: Din, vatan, aile ve toplumun diğer temel direkleri!
- Luis Buñuel

Hayat maliyetleri karşılamayan bir iştir.
- Arthur Schopenhauer

Delilik, hakikat ve dünyadan çok, insanın algılayabildiği kendi gerçekliği ile ilgilidir.
- Michel Foucault

Gördüğünü senin gördüğün gibi gören ilk insan sen ol.
- Robert Bresson

Bir intihar olayı okuyunca, insana buz gibi ter döktüren şey, pencerenin demirlerinde asılı duran narin ceset değil, intihardan hemen önce o kalpte olup biten şeydir.
- Simone De Beauvoir

8 yorum:

  1. Hak ettiğiniz dünyayı elde edebilirsiniz; o dünya mevcuttur, gerçektir, mümkündür: O dünya sizindir. Fakat onu elde etmek için kendinizi tamamen adamanız, geçmiş dünyanızla, o dünyanın ‘insan başkalarının hatırı için yaşaması gereken kurbanlık hayvandır’ diyen temel doktrini ile bütün bağlarınızı koparmanız gereklidir. Kendi kişiliğinizin kıymeti uğruna mücadele edin. Kendi gururunuz uğruna mücadele edin. İnsan tabiatının özü olan hükümran ve rasyonel zihniniz uğruna mücadele edin. Ahlakınızın yaşamanın ahlakı olduğuna, mücadelenizin, yeryüzünde var olmuş her başarının, her kıymetin, her yüceliğin, her güzelliğin, her iyiliğin mücadelesi olduğunu bilmenin verdiği mutlak güven ve dürüstlükle mücadele edin.
    Benim felsefem, özünde, hayattaki ahlaki amacı kendi mutluluğunu olan, varlığının yegane amacı ve en yüce eseri olarak yaratıcı üretkenliğini gören kahramansı bir varlık, bir insan konseptidir.
    Ayn Rand

    YanıtlaSil
  2. Ayn Rand ismini yeni öğrendim. Hakkında geniş bilgi ve eserlerini bulabileceğim site/siteler var mı?

    YanıtlaSil
  3. Adsız,
    Google'da Ayn Rand hakkında bir çok yazı ve görsel var. Bunun haricinde kitaplarını okumak istersen idefixe.com'dan tümünü bulabilirsin. Tavsiyem, "Bencilliğin Erdemi" kitabından başlaman ama elbette ki şart değil...

    YanıtlaSil
  4. Wikipedia'ya baktım. Ben daha derin yaşamını arıyorum. Daha özeli gibi. Eserlerini daha sonraya bıraktım. Şu an isteğim bu.

    YanıtlaSil
  5. Ayn Rand çok harika bir kadınmış. Çok zeki ve aynı zamanda hayatın ve insanın uzmanı denecek kadın. Çok öyle felsefe yapmış biri değil, uçuk kaçık biri değil, insana gereksiz şey vermiyor diğer felsefeciler düşünürler gibi. Bu kadın aslında düşünür değilde adını koyamadığım başka bişey. Gayet doğal olan ve doğal yazan birine benziyor. İnsan olduğunu hissettiriyor insana. İnsan ile doğa ve yaşam arasında iyi akıl kullanıyor.
    Galiba böyle kadınlar çoğalsa çok iyi olacak.
    Eserlerinin tümünü mutlaka okuyacağım.

    Hak ettiğiniz dünyayı elde edebilirsiniz; o dünya mevcuttur, gerçektir, mümkündür: Cümle kurması gayet ince. Düşünceleri eksiksiz. İnsanı toplumu tanımış ve öyle yazmış. İnsanı görmüş bu kadın kısaca.

    Bütün mesele insanı görebilmek. İnsanı görünce artık birey aramaya gerek kalmıyor.

    YanıtlaSil
  6. çağımız sermaye çağı, çağımız haz ve hız çağı, çağımız narsizm çağı, çağımız zevk ve sefa çağı, çağımız istediği için satmayacağı şey olmayan Ayn Rand' çı kutsal fahişelerin çağı, bencilliğin erdem olduğu çağda yaşamaktan utanıyorum.

    Siteden gelsin ;

    "Bencillik ve sadık eşi budalalık, tanrıları olacak.
    Ve sevilecekler ve sayılacaklar yeryüzünde
    Asla tapılmadığı kadar bir tanrıya..."
    -Francisco Rebolledo-

    YanıtlaSil
  7. Senin o beğenmediğin fahişeler senden daha büyük alim. Büyük üstad. 80 Said Nursi, 80 Süleyman Hilmi, 80 Evliya, 80 Halife, 80 Peygamber hepsini topla bir fahişe etmez.

    YanıtlaSil
  8. TDK’da kut kelimesi yok. Bu TDK ne işe yarıyor?

    http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.506107453fbc64.28097506

    http://www.turkcebilgi.com/sozluk/kut

    YanıtlaSil