Earthlings

3 Yorum
Earthlings, kesinlikle hayata bakış açınızda sapma yaratacak bir belgeseldir. İnsanların kendi kazançları ve lüksleri uğruna hayvanları nasıl katlettiğini en açık şekliyle ortaya koyuyor. Daha yaygın olarak bilinen Food, Inc. gibi belgesellerden çok daha farklıdır. Buradaki sahneler gerçekten de insanoğlunun acımasızlığını ortaya koyan ve endüstriyelleşmenin nasıl vahim sonuçlar ortaya çıkarabilceğini gözler önüne seren çarpıcılıktadır.

Buradaki görüntüler "midesini kaldırır" diye izlemeyenler için zaten yapılabilecek pek bir şey yoktur. Bu belgesel bizlere empati kurdurmayı amaçlamaktadır, oysa daha en baştan sahip olduğumuz duyusal gerçekliklere zarar gelir veya içimizde rahatsız edici duygular oluşur diye bu belgeselden kaçmak isteyenler maalesef ki bu empatiyi asla kuramayacaklar ve hatta bu şiddetin de bir parçası olacaklardır.

Bir de peşin bir eleştiri olarak akılda bulunan; "Ne yani et tüketmeyelim mi?" gibi sığ bir yorumda bulunanlar için de yapılacak pek bir şey kalmıyor. Çünkü belgeselde asıl anlatılmak istenen, daha ucuza maletmek amacıyla hayvanların canlı canlı derilerinin yüzülmemesi gerektiği, kesim sırasında kolaylık olsun diye bacaklarının kırılmaması gerektiği, domuz yetiştiriciliğinde anestesisiz kulaklarının ve dişlerinin sökülmemesi gerektiğidir. Diğer bir deyişle, büyük şirketler daha fazla kar elde etmek amacıyla hayvanların acı çekmesini göz ardı ediyor ve modernite içerisinde kaybolmuş neyin nasıl üretildiğini önemsemeyen tüketiciye en kolay şekilde ulaştırmayı planlayarak, bu uğurda hayvanlara verilen acıları göz ardı ediyor.

Eminim ki yeterli bir duyarlılığa sahip her birey, bu belgesel neticesinde -en azından iç dünyasında- büyük bir değişiklik hissedecektir.

Hayyam

3 yorum:

  1. bir şey söylemek zor.belgesel için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Hayyam tam olarak izlenmiyor 12 dakikadan sonra donuyor

    YanıtlaSil
  3. Hangi bölümü? Ben sorunsuz bir şekilde ileri geri alarak izleyebildim.

    YanıtlaSil