Naked

2 Yorum
Mike Leigh'in yazıp yönettiği Naked benim açımdan gelmiş geçmiş en iyi filmlerden biridir. Ancak elbette ki bu 'en iyi film' kıstasını açmakta fayda var: Film, toplumsal değerleri simgeleştirerek önümüze sunmaktadır ve filmin kahramanı olan Johnny bu toplumsal değerlere aykırı olan, bir açıdan nihilist bir açıdan anarşist yapıda olan biridir.

Film boyunca birtakım olaylar gerçekleşir ve bunlar simgeleştirildiği için birçok kişi için anlamsız görünür. Örneğin; ev sahibi olmadığı halde evde oturan kadınlar tarafından ev sahibi sanılarak, eve gizlice girmiş olmasına rağmen, evde istediği gibi dolaşan zengin adam bununla yetinmez ve hatta kadınlara tecavüz eder. Burada günümüz mülkiyet anlayışına sağlam bir eleştiri getirilmektedir. Zira, kadınlara tecavüz eden adam hiçbir hakkı olmamasına rağmen ev sahibi olduğunu düşündürtmekte ve sırf kadınlar o adamı ev sahibi olarak değerlendirdiği için onun kendi hayatları üzerinde haklara sahip olduğunu kabul edip, içselleştirmektedirler.

Yukarıda değindiğim sahne filmin ufak bir sahnesidir, ancak filmin hemen hemen büyük bir çoğunluğu buna benzer eleştirel bakış içermekte ve bu eleştirel bakış aynı zamanda simgesel bir anlatım taşıdığı için film 'anlamsız' olarak değerlendirilebilmektedir. Benim açımdan bu 'anlamsızlık' muazzam bir düşünce yapısı taşıdığı için bu filmi 'en iyi filmlerden biri' olarak addetmekte haksız sayılmam.

Aşağıdaki sahne de filmden bir sahnedir ve en iyi sahnelerinden biridir. Bunu yayına geçiren kakofoni.org'a teşekkürlerimi iletmek isterim. Ayrıca filmin tamamını izlemek isterseniz de bu blogda film mevcuttur, bu linkten izleyebilirsiniz.



Hayyam

2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. mükemmel bir yapım.insanın düşünsel bir maddeye dönüşümü yahut evrimi belkide varoluşun gerçek sebebi.

    YanıtlaSil