The Atheism Tapes

10 Yorum
Jonathan Miller, 2003 yılında "Atheism, a Rough History of Disbelief" (Ateizm, İnançsızlığın Kısa Tarihi) adlı belgesel çekimine başlamıştır. Ancak bu süreçte çok fazla röportaj yapılmış ve belgesel süresini aşan birçok konuşma neredeyse çöpe gidecekmiş. İşte tam bu noktada BBC tüm bu konuşmaların boşa gidemeyecek kadar değerli olduğuna karar vermiş ve 2004 yılında ortaya The Atheism Tapes belgeseli çıkmıştır.

Jonathan Miller, toplam 6 bölüm olan bu belgeselde, ateizm felsefesi ve düşüncesi üzerine biyolog Richard Dawkins, filozof Daniel Dennett, teolog Denys Turner, oyun yazarı Arthur Miller, felsefeci Colin McGinn ve Nobel ödüllü fizikçi Steven Weinberg ile röportajlar yapmıştır. Denys Turner haricindeki diğer beş isim ateisttir ve ilk beş bölümde bu isimlerle ateizm üzerine düşünceleri hakkında konuşmalar yapılmakta ve bunu takip eden teizm eleştirilerine yer verilmektedir. Son bölümde teolog Denys Turner ile yine ateizm hakkında konuşulmakla birlikte, teistik bir bakış açısıyla ateizm ele alınmakta; daha doğrusu, Jonathan Miller ile Denys Turner birbirleriyle karşıt görüşlerini tartışma havasına girmeden paylaşmaktadırlar.

İlk beş bölümde, genel olarak işlenen ateizm hakkındaki fikirlerin yanısıra, her bir isimin kendi alanıyla ilgili deneyimlerine, yaşadıkları olaylara, kimi zaman kendi hayatlarına ve neden ateist olduklarına, ateizm için yapılan eleştiriler hakkında neler düşündüklerine, dini ve tanrıyı nasıl değerlendirdiklerine ilişkin yoğun ve bir o kadar da samimi bir sohbet geçmektedir. 

Atheism Tapes'i diğer birçok belgeselden ayıran yanı, belgesel boyunca söz konusu fikri destekleyecek kanıt sunmaktan ziyade, o fikrin sahibi insanların nasıl düşündüklerini görmemizi sağlamaları. Nitekim dindar toplumlarda ateizm ve ateistler hakkındaki önyargılar ve bunun da ötesinde, bu fikre ve bu fikri kabul edenlere karşı bir yabancılık hali söz konusudur. Bu belgesel ile hem bu aşılmaya çalışılmış hem de hali hazırda inançsız olan insanların, kendileri gibi inançsız olan ve mesleki bakımdan da ön plana çıkmış kişileri kendi cümleleriyle ve salt bir biçimde inanç üzerine sohbet ederken izleme fırsatı yaratılmıştır.

İlk 3 bölüm ile 5. bölümün çevirisi bana aittir. 4. bölümü Kuttemur ile; 6. bölümü ise Kuttemur ve Mutlukedi nickli arkadaşlar ile birlikte çevirdik. Her bölüm 30 dakikadır. Keyifle seyretmenizi dilerim.

1. BölümColin McGinn 


2. BölümSteven Weinberg


3. BölümDaniel Dennett


4. BölümArthur Miller


5. BölümRichard Dawkins


6. BölümDenys Turner

10 yorum:

  1. İzleyeceğim.fonda tercüme edecek burzum eşliğinde.

    YanıtlaSil
  2. yüklemeden mi bağlantıdan mı bilemiyorum ama oldukça geç açılıyor.ilk bölümü yaklaşık bir saatde dikkatimin dağılmaması için ekstra özenle izleyebildim.

    daha sonra bir aratekrar denemek isterim.

    umarım sap ve samanlara faydası olur.

    mükemmel bir derleme.

    çok çok tebrik ederim..

    lady ash

    YanıtlaSil
  3. Seni seviyorum Hayyam, bu ülkenin azizlerindensin vesselam.

    YanıtlaSil
  4. videoyu yüklediğiniz sitenin bandgenişliği çok düşük youtube daha iyi bir çözüm olabilirdi çünkü bölümler yüklenmiyor(Çok uzun sürüyor). Bir cok baska video test ettim sadece burda sorun var.

    YanıtlaSil
  5. Ben gayet rahat izliyorum. Sorun yok.

    YanıtlaSil
  6. Şöyle olabilir: Ben videoya altyazıyı gömerken video kalitesini pek düşürmedim, dolayısıyla her video 300 mb civarında. Dolayısıyla yüklenme -hızlı bir internet bağlantınız yoksa- ondan geç olabilir.

    Yine de sorup soruştururum, izlerken hızlı yüklenmesinin bir çözümü varsa uygulamaya koymaya çalışırım. Şu anki durumda Youtube veya Vimeo gibi siteler pek uygun değil, çünkü oralardaki video -sanıyorum ki- dindar kesimin toplu şikayeti sebebiyle silinebiliyor, emekler boşa gidebiliyor.

    Diğer arkadaşlar da, asıl ben teşekkür ederim. Yeterli boş zamanı yakalayabilsem çevirmeyi planladığım daha birçok yapım var.

    YanıtlaSil
  7. Hayyam, emek veren ellerin, mübarek zihnin zarar görmesin. Teşekkürler. Umarım değerin biliniyordur.

    YanıtlaSil
  8. Değer konusunu bilemeyeceğim ama teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. İngilizleri çogu zaman kibirli ve soğuk ve politikaları gereği dünya tarihinde yaşanmış acıların bir çoğunda parmağı olan bir toplum olarak görebiliriz.Fakat özellikle din karşıtı argüman ortaya koyma konusunda ve bunu en verimli ve akla yatkın biçimde diyalektik platforma taşıyanlar yine İngilizler olmuş kanımca.Almanların ve Rusların hatta Fransızların düşün sistemlere katkıları yadsınamaz ve ateizm konusundaki tespitleri özellikle kendini ateist olarak tanımlayanları bir şövalye gibi hissettirecek güçte. Ancak İngilizlerin ve ardılı olarak adlandırabileceğimiz bir grup Amerikalı fikir adamının, ateizm konusuna yaklaşımları rahat bir yatağa uzanma hissi yaratıyor insanda.Öyle ki kesinlikle militan bir gözle değil stratejist bir çift gözle süzüyormuşcasına bakıyorsunuz olaylara.Ancak İngiliz hayranı olmamakla birlikte daha önce izlediğim bazı yayınlar ve bu videolar böyle bir algı oluşturdu bende.Ateizm gibi bir konuyu bir ırka maletmek istemediğimi de açıkça belirtmeliyim. Tabi bu çevirileri bize ulaştıran Türkiyeli arkadaşlarımıza da teşekkür etmemek bu ülkede bu konulara kafa yoran insanlara olan katkılarını göz ardı etmek olur diye düşünüyorum.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Sayın İlhan,

    Asıl ben teşekkür ederim. Keşke daha fazla katkı sağlanabilse fikri anlamda bize katkı sağlayacak eserlerin Türkçe'ye kazandırılması konusunda; ve hatta bizim kendi içimizden bu denli hoş yapımlar çıkarabilsek.

    YanıtlaSil