Michio Kaku: Zaman Yolcusunun Hikayesi

4 Yorum
Not: Bu yazı, Michio Kaku'nun "The World in 2030" adlı sunumunun bir parçasında anlattığı hikayenin yazıya aktarılmış şeklidir. İlgili videoyu, metnin aşağısında bulabilirsiniz. Videodaki anlatım ile burada yazıya aktarılan hikaye birebir aynıdır, bu sebeple hikayeyi videodan da rahatlıkla takip edebilirsiniz.

Tüm zamanda yolculuk hikayelerinin anası sayılan hikayeyi anlatayım. Bakalım sorunu anlayıp çözebilecek kadar zeki misiniz?

Sene 1945’tir.

Bir yabancı, içinde bir kız bebek bulunan bir sepetle karanlığın içinden çıkagelir ve sepeti yetimhanenin önüne bırakır. Rahibeler bebeği bulurlar ama nereden geldiğini bilemezler. Bu yüzden rahibeler ona Jane adını verirler.

Jane bir yetim olarak büyür. Benim annem kim, babam kim diye merak eder durur.

Yetim Jane, 17 yaşına geldiğinde çok güzel bir kız olur ve ilk defa bir erkek arkadaşı olur. Serseri oğlan kızın hayatına girer ama işler olacağına varır: Tartışırlar. Kız, erkek arkadaşıyla kavga eder ve hikaye oldukça hüzünlü bir hal alır.

İlk olarak, kız hamile kalmıştır. Erkek arkadaşı onu terk etmiştir. Terk edilmiş bir şekilde hamiledir ve dokuz ay sonra apar topar hastaneye götürülür. Güzel bir kızı olur. Ama o gece, biri hastane camını kırar, Jane'in bebeğini kaçırır ve Jane'i yapayalnız bırakır.

Sonrasında olanlar, bundan daha kötü. Jane'in kanaması vardır ve ölmek üzeredir. Doktorlar, acilen deneysel bir ameliyat yapmak zorunda kalırlar. Jane'i Jim'e çevirmek durumundadırlar.

Jim, ertesi gün korkunç bir baş ağrısıyla uyanır. Tüm kötü haberleri öğrenir. Erkek arkadaşı, onu zaten hamileyken terk etmişti. Birileri bebeğini çaldı sonrasında. Ve artık, Jane bile değil mi? Artık o, Jim.

Jim, büyümeye devam eder ve bir bar sarhoşu olup çıkar. Her zaman birileri, "Kimsin sen, Jim? Nerelisin Annen ve baban kim?" deyip dururdu. Ve nihayet bir gün Jim yine sarhoşken bar kavgasına tutuşur ve yere yığılır. Barmen yanına gelir ve şöyle der: "Jim, Jim, uyan. Ben aslında barmen değilim. Ben bir zaman yolcusuyum. Gel birlikte zaman makinesine binelim ve bu Jim veya Jane'in gerçekte kim olduğunu öğrenelim."

Böylece geriye giderler. Geçmişe doğru giderler. Zavallı Jim, geçmişte nerede olduğunu bilemez. Ama birden, 17 yaşında güzel bir kızla tanışır. Ve ilk görüşte aşık olur. Ancak yine olanlar olur. Tartışırlar. Sonra kız arkadaşının hamile kaldığını anlar. Jim kendi kendine şöyle der: "Olamaz. Tarih tekrar ediyor. Bu, benim başıma da gelmişti. Bebeğimin en iyi eğitimi alacağından emin olmalıyım."

Dokuz ay sonra bir gece, Jim hastane camını kırarak içeri girer ve biricik kızını kaçırır. Sonra, Jim, bebeği alır ve zaman makinesine gelir. Tekrar geriye gider, 1945 yılına kadar gider.

Fırtınalı ve karanlık bir gecedir. Jim, elinde bebeğiyle karanlıktan çıkagelir ve yetimhanenin önüne bırakır bebeği. Rahibeler ertesi gün bebeği bulunca ne yapacaklarını bilemezler ve ona Jane adını verirler. Jane, acaba benim annem kim, babam kim diye merak eder ve fırtınalı bir gecede kapı eşiğine bırakılmışım diye düşünür.

Jim, nihayet kendisini toplar ve hayatımı bir sarhoş olarak geçirmeyeceğim zamanda yolculuk ekibine katılacağım, diye düşünür. Böylece Jim, birçok tarihi olayda önemli rol oynar.

Artık Jim, yaşlı bir adamdır. "Uzun ve güzel bir yaşamım oldu. Ama son bir görev daha gerçekleştirmek istiyorum." der. "Son görevimde, zamanda geriye gideceğim ve sürekli, 'Sen kimsin? Annem baban kim?' diyen insanlarla kavga eden bir bar sarhoşuyla buluşmak için peruk takarak bir barmeni canlandıracağım."

Ve işte can alıcı nokta. Kim şu sorulara cevap verebilir: Jim'in annesi kimdir? Babası kimdir? Oğlu kimdir? Kızı kimdir? Torunu kimdir? Dedesi kimdir? Büyük büyük dedesi kim... Var mı arkada taraflardan bir cevap?

Jane, kendi kendisinin soy ağacıdır. Tüm ailenin bir araya geldiğini ve bunu tartıştıklarını hayal edebiliyor musunuz? Biri, "Bunu bana sen yaptın?" diyecek; öbürüyse, "Hayır, ne yaptıysan, sen kendine yaptın." diyecek.

Çeviri: Hayyam

4 yorum:

  1. Bahsı gecen olaylar Predestination fılmınde bırebır anlatılmıs..Cok ıddialı bır fılmdı zaten ...V ecok guzeldı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Armağan,

      Burada Kaku'nun aktardığı hikaye de, ilgili filmdeki hikaye de Robert A. Heinlein'ın "All You Zombies" adlı bilim kurgu hikayesinin aktarımıdır. Ek olarak bunu da belirtmek istedim.

      Sil
    2. Sayın Hayyam
      Malasef size katılmıyorum. Armağan arkadaşımızın dediği filmi bende izledim ismi Predestination ve harika bu okadarda kafa karıştırıcı bir film tavsiye ederim.

      Sil
    3. Sayın Buğday Tanesi,

      Ben filmle olumlu ya da olumsuz bir yorum yapmamışım ki. Filmin ana hikayesinin ve burada anlatılan hikayenin kaynağının neresi olduğunu yazmışım sadece.

      Sil