163 Kiloluk Dinozor, 800 Gramlık Kuşa Dönüştü

8 Yorum
Bilim insanları, dev etobur dinozorların 50 milyon yıl içinde küçülerek kuşa dönüştüğünü açıkladı. Kısa ön, uzun arka bacaklı dinozorların (teropot) ortalama 163 kilodan 800 grama düşerek modern kuşlara dönüştükleri belirtiliyor.

Araştırmacılara göre, teropotlar sürekli olarak küçülen tek dinozor türüydü. Bu hayvanların iskeletleri diğer dinozorlara göre dört kat hızlı değişti. Bu durum teropotların hayatta kalabilmelerine yardımcı oldu.

Araştırmanın sonuçları bilim dergisi Science'ta yayımlandı. Daha önceki araştırmalarda, Tyrannosaurus rex ve Velociraptor'u kapsayan ve kuşlara dönüşen teropotların evrimlerinin bir noktasında küçülüp uçan, çevik canlılara dönüşmüş olabileceği görüşü ortaya atılmıştı. Ancak Avustralya'daki Adelaide Üniversitesi'nden Mike Lee başkanlığındaki bir ekip, dinozoların evriminde sık sık boyut değişimi yaşanmasına rağmen, kuşların kökeniyle ilişkilendirilen bu küçülmenin sadece tek bir türe has olup olmadığını araştırdı.

Araştırmacılar ayrıca büyük bir veri tabanını kullanarak dinozorların evrim oranını ölçmek istedi. Moleküler biyologlar tarafından virüs evrimini anlamak için geliştirilen ileri analitik araçları kullanan araştırmacılar, 120 teropod ve ilk kuşlardan elde edilen 1500'den fazla vücut özelliğini inceledi. Bu analiz sonucunda teropotların kuşa dönüşümü gösteren ayrıntılı bir soy ağacı çıkarıldı.

Bu soy ağacı farklı dinozor türlerinde, zaman içindeki vücut boyutu değişimi ve adaptasyon sürecini yansıtıyor. Buna göre teropotlar, 200 milyon yıl öncesinden başlayarak hızla küçüldü. Bu süreçte ortalama 162,2 kilo olan en büyük dinozor türü Archaeopteryx olarak bilinen en eski kuşa dönüştü.

Kaynak

8 yorum:

  1. Bu sabah uyandığımda aklıma bir fikir takıldı. Bizler üremek çoğalmak ve neslimizi devam ettirmek için yaşıyoruz veya çabalıyoruz. Yani evrim bizi en iyi şekilde hayatta kalmak ve en hızlı şekilde çoğalmak için geliştiriyor. Yani evrim kendine bir amaç edinmiş oluyor.(bunu çok düşündüm ancak evrimin amacının olmadığını hiç bir düşünceyle kendime kabul ettiremedim, doğal bir olay olsada amacı var)
    Şimdi gelelim asıl soruya!
    Evrim = Tesadüf = Amaç
    Yani tesadüfün bir amacı var. Bunu kabullenemedim ve kafamdaki evrim tamamiyle çöktü.
    Sizlerin bu duruma bir yorumu var mı? Web de araştırdım, evrimin amacını ama yuvarlak neticeler çıkarıldığını gördüm. Açıkçası hiç tatmin edici değillerdi.

    YanıtlaSil
  2. Sayın Çağatay,

    Sanıyorum ki, kavramları adlandırma ve sınıflandırma bakımından bir yanlışlık olmuş. İsterseniz biraz açıklama getireyim:

    Öncelikle, "evrim" dediğimiz şey, türlerin kademeli değişimini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Evrim geçirmek dediğimiz şey, değişime uğramak anlamındadır. Evrim Kuram'ı, bu değişimin bilimsel olarak ispatlanmış olmasını, yani türlerin biribiriyle bağlantılı olduğunu ve zaman içerisinde küçük değişimler göstererek nihai olarak farklı türlere dönüştüklerini ifade etmektedir. Ancak evrimin, yani bu değişimin, nasıl olduğuyla ilgili sürekli yeni teoriler ortaya atılmaktadır, yeni fikirler söylenmektedir. Diğer bir deyişle, gerek genetik gerek paleontolojik kanılar, bir değişim olduğunu göstermektedir ve bu değişim kaba hatlarıyla bilinmektedir, ancak bu değişimlerin nasıl olduklarına dair her zaman daha hassas ve nokta atışı teoriler de öne sürülmektedir.

    Burada, anlamamız gereken, bir değişim silsilesinin olduğu yönündedir. Evrimin en önemli değişim kaynaklarından biri ise, doğal seçilimdir. Bu da, bir türe ait yavruların, yalnızca hayatta kalabilecek yapıya sahip olanlarının hayatlarının devam ettirebilmesini ve dolayısıyla hayatta kalanın genetik özelliklerinin yine bir alt nesle aktarılmasını ifade etmektedir. Bu durumu ise bir "amaç" olarak görmek mümkün değildir.

    Şöyle örnekleyelim: Elinizdeki bir topu yere bıraktığınızda, yerçekimi sebebiyle top yere düşecektir. Pek doğal bir biçimde, gezegenin kütleçekim kuvveti sebebiyle gerçekleşen bu duruma, "yerçekiminin bir amacı var, nesneleri kendine çekmek" diyemeyiz. Çünkü, bir doğa kuralından bahsediyoruz burada ve bir doğa kuralının gerçekleşiyor olması, o kuralda bir amaç olduğu anlamına gelmez. Nasıl ki, çevremizde her an gerçekleşen fiziksel veya kimyasal olaylar için, "bu gerçekleşen şeyin bir amacı var" diyemezsek, doğan 5 yavrudan sadece hayatta kalma becerisi en yüksek olanın yaşamını sürdürmesine de "evrimin amacı" diyemeyiz.

    Bu bakımdan, evrim, genlerin nasıl aktarılacağı ve karşı cinslerin birbirlerini nasıl seçeceği bakımından tesadüflere gebedir. Önceden bunu kestirmek mümkün değildir. Ama işleyiş biçiminin ne olduğunu az-çok biliyoruz. İşleyiş biçimini bilmemiz, ona bir amaç yüklememizi gerektirmiyor.

    Umarım anlatabilmişimdir durumu.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. Sayın Hayyam,
    Açıklamanız için teşekkür ediyorum. Dediğiniz gibi evrimde, doğal seçilim ile genlerin tesadüfen değiştiğini ve hep daha iyiye doğru(arada nadiren yanlış yollarla) gittiği belirtiliyor. Ancak benim aklıma takılan temel sorun hayatı başlatan bu tesadüfi unsurların üremeye niye ihtiyaç duyduğu. Üremeyi asıl amaç edindiği. Tesadüfen oluşan bir canlı üremeyi nasıl üretti? Buna hala tatmin edici bir cevap alamadım. Bu blogu bir yılı aşkın süredir takip ediyorum. Evrimde mantıklı olan az şeyde bulguların yanında bir yığın çözülememiş bulgularda var. Tesadüfen oluşan hücre oluştuğu anda üremeyi biliyor muydu? Yoksa onun moleküllerini üremeye elverişli bir şekilde, insanın fiziksel veya kimyasal olarak göremediği bir şekilde dizilmesini sağlayan bir etken mi vardı?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Çavdar ekmeği ve bir kahve ile yazıyı ve yorumları okudum, ekmeğe ve kahveye devam ederek yazıyorum.

    Çavdar ekmeğinin, kahvenin, midenin, ağızın vs. amacı varmıdır?
    Evrim değişim midir, dönüşüm müdür?
    Ürenim ile evrim ilişkilimidir?
    Evrim gaybı vermez mi, neden?
    Din değiştirmek mi, Dinden dönmek mi evrimdir? Bu evrim nasıl gerçekleşir? Bu evrimin amacı olur mu?
    Ekmek bitti. Ekmek belki yarın benden tamamen çıkacak. Bu çıkışın amacı var mıdır?
    20 kiloluk kabak ne oldu, nasıl oldu?

    YanıtlaSil
  5. http://tr.wikipedia.org/wiki/Yafa_portakal%C4%B1

    Bu portakal için evrim alanında neler söylenebilir?

    YanıtlaSil
  6. Evrim için geçmiş zamandan kanıt/kalıntı gerekli midir?

    YanıtlaSil
  7. çağatay Kesdel'e, "Tesadüfen oluşan bir canlı üremeyi nasıl üretti?" sorunuza cevaben; bana kalırsa bütün sorun, kavramlarımızla ilgili, özellikle benimde zamanında yaptığım gibi muhtemelen sizde kavramlara verilen anlamlar içerisinde boğuluyorsunuz. örneğin üreme kavramı, üremenin muhteşem bir şey olduğunu düşünüyorsunuz, canlılığa canlılık ismini koyanlar bizleriz, aynı şekilde üremeyede. muhtemelen bunların bizim anladığımız gibi anlamları yok. bize önemli geldiği için "nasıl olur?" diye soruyoruz ve algılayamıyoruz. bilincimiz bizi yanıltıyor benim anladığım kadarıyla. bana kalırsa kelimelerden, cümlelerden sıyrılıp hayatı anlamaya çalışmalıyız, sınırlarımızı kaldırmalıyız. kaldırdıktan sonra hayatımız güzelleşsin diye tekrar istenilen sınır koyulabilir ama, bir şeye inanmak için öncelikle inanmıyor olmak gerekir.

    YanıtlaSil
  8. Üreme üretilmez. Kimse kendi türünü üretmez. İnsan ortaya çıkmayla, arabanın ortaya çıkması farklı bir şey. İnsan insandan çıkar, araba arabadan çıkmaz. Üretme var, ürenme var. Üreme fiilini yada anlam ayrımlarını anlamak lazım. Ondan sonrası evrimi anlamak olacak, mesele kalmayacak.

    YanıtlaSil