İslam'a Hakaret Suçuna 10 Yıl Hapis, 1000 Kırbaç ve 266 Bin Dolar Para Cezası

4 Yorum
2006 yılında Özgür Suudi Liberaller adıyla bir internet sitesi kuran Raif Badawi, otoriteye ve dini liderlere karşı eleştirel yazılar yazarak tartışmalar açıyordu. İslamın polisleşmesinden ve üniversitelerde yaygınlaştırılan fikirlerin tehlikelerinden bahsediyor, New York'taki İkiz Kuleler’in yıkıldığı yere Müslümanların cami yapmak istemelerini eleştiriyor, Sevgililer Günü’nün yasaklanmasını sorguluyordu.

Dinin özgürleşmesinden ve kamusal alandaki baskısının azaltılmasından yana tavır sergileyen Badawi, ilk birkaç yıl boyunca Suudi Arabistan'daki otoriteler tarafından herhangi cezai bir yaptırıma tabii tutulmamıştı. Ancak Arap Baharı'nın ardından 2012 yılında tutuklanmış ve önce idam cezasını gerektiren dinden çıkma suçuyla yargılanması istense de daha sonra suçun mahiyeti asayişi bozmak, İslami değerleri küçümsemek, dini liderleri gülünç duruma getirmek olarak değerlendirilmiş ve görülen bu davanın sonucunda Badawi 7 yıl hapis ve 600 kırbaç cezasına mahkum edilmişti. Cezaya itiraz edilmesinin ardından davanın yeniden görülmesine karar verilmiş ve yeniden görülen davada Badawi’nin cezası artırılarak toplam 10 yıl hapis, 1000 kırbaç ve 266.000 dolar para cezasına çevrilmişti.

2012'den bu yana hapiste olan Badawi'nin 1000 kırbaçlık cezası ise 20 hafta boyunca her Cuma günü cuma namazının ardından 50 kırbaç vurularak tamamlanacak. İlk 50 kırbaçlık ceza 9 Ocak 2015 tarihinde gerçekleştirildi.

Uluslararası Af Örgütü, mahkemenin bu kararını "kabul edilemez" olarak yorumladı ve yetkilileri kararı bozmaya çağırdı. Uluslararası Af Örgütü'nün açıklamasında "Sayın Badawi, Suudi Arabistan'da acımasızca devam eden barışçıl aktivistleri susturma eğiliminin son kurbanı olmuştur." dendi. Ayrıca Uluslararası Af Örgütü, geçen haftadan itibaren Badawi'nin serbest kalması amacıyla “Blog yazarlığı sırtınıza iyi gelmeyebilir!” sloganı altında bir kampanya da başlattı.

Badawi'nin eşi Ensaf Haider, 10 (kızı Najwa), 9 (oğlu Tirad) ve 6 (kızı Miriam) yaşında olan üç çocuğunu da alarak Kanada'ya kaçmış ve eşinin serbest kalması için çaba gösterirken, Badawi'nin avukatı Waleed Abu al-Khair'i de hapse atılmıştı. “Krala itaatsizlikten ve uluslararası organizasyonları krala düşman ettirmeye sebebiyet vermek” suçlamasıyla avukat için de 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Hayyam

4 yorum:

  1. başlık yanlış olmuş

    islam eleştirisine karşılık, hapis, şiddet, gasp
    yada
    islamı eleştiri tavrına hapis, şiddet/darp, gasp
    yada
    islamı eleştiri tavrına rızık çalma, sağlık çalma, para çalma

    suç olmayan davranışa suç olan davranış

    iyiliğe kötülük

    manevi/duygusal tavra maddi/fiziksel tavır

    kayıpsızlığa karşılık kayıplılık, ayıpsızlığa karşılık ayıplılık...

    sıkıntıya sikintilik, derde dert katma, acıya acı katma, yaraya tuz basma, …...

    dengesiz tavır durumu, ölçü tartı bozukluğu, terazisizlik durumu, adaletsizlik durumu, hileli terazi durumu, sahte kazanç, haram kazanç, ……..

    zenginin fakiri ezme durumu, fakirden zengin olma durumu, fakirden çalma durumu, fakiri gasp etme durumu, fakiri dolandırma durumu, modern hırısızlık, ……...

    kafalarına göre ayet anlama durumu, dini hukuku/davranışı iyice belirlemeyip estiği gibi davranma durumu, kafirliğin açıkçası, kafirliğin gerçeği, küfrün kibrin göstergesi, şirk sayılabilir, putçuluk, zulüm, cehalet denir mi sanmayacağım bi durum ama deyiverelim, ebu cehillik, ebu cehil çocuğu, firavunluk, karunluk, şeytanlık, orospuluk, rezillik, komedi, hüzün, çocukluk, aşağılık bi durum, mide bulandırıcı durum, tansiyon şeker felç kalp kanser fıtık edici durum, insanlık dışılık, hayvanlık dışılık, bi hayvanın bi hayvana yapmayacağı durum, görgüsüzlük, seviyesizlik, şerefsizlik, terörizm, mafya, çete, zorba, ağalık, modern ağalık, modern faşizm “ modern puşt gibi ibne gibi bişey”, vahşet…….….

    bilmi gerçekleri kapatma durumu, bilimsizlik, halkı bilimden uzaklaştırma, ……...

    bide dörtlük yapalım

    dil tatlı kelam etmiş
    islam a selam vermiş
    islam deliğinden çıkmış
    o tatlı dili sokmuş

    not=ibne derken eşcinsellik/homoluk anlamı değil. orospu derkende orospular değil. diğer anlamlarda.
    not=hakaret diye bişey yoktur, horgörü diye şey vardır. ifadelerim horgörüdür. hoşgörü olmayacak. horgörülecek şeyi niye hoşgörü olmaz dimi. yada bunlar hakaret ise, hakaret gayet normal doğal bir haktır.
    not=ama şuda var, yukarıdaki ifadelerim “horgörüler dahil” tam olarak beni yansıtmıyor, seviyemi ve gerçeklerimi biraz bilerek bozdum. istediğim bişeylerin anlaşılabilmesi.

    YanıtlaSil
  2. Peki adam tam olarak ne yazmış/söylemiş?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Free,

      Haberi derlediğim kaynaklara göre, yukarıda da yazıldığı gibi, "Raif Badawi, otoriteye ve dini liderlere karşı eleştirel yazılar yazarak tartışmalar açıyordu. İslamın polisleşmesinden ve üniversitelerde yaygınlaştırılan fikirlerin tehlikelerinden bahsediyor, New York' taki İkiz Kuleler’in yıkıldığı yere Müslümanların cami yapmak istemelerini eleştiriyor, Sevgililer Günü’nün yasaklanmasını sorguluyordu."

      Orijinal metinleri okumadım, dahası denk gelmedim de, Sonuçta kapatılan bir site söz konusu. Gerçi kaydı alınmıştır muhtemelen, ama İngilizce'ye ne kadarı çevrilmiştir ve internette yaygın olarak bulunabilir, bilmiyorum. Biraz bakındım sizin için, ama net bir sonuca ulaşamadım.

      Saygılarımla.

      Sil
  3. şu hakaret hakkında kimse geniş geniş yazmadı
    hakaret nedir nasıldır öylemidir böylemidir

    yazılmayıncada insan kurban etmek kolay oluyo

    YanıtlaSil