Jerry Seinfeld: I'm Telling You for the Last Time (1998)

Yorum Yok
I'm Telling You for the Last Time (Son Kez Anlatıyorum), Jerry Seinfeld'in 1998'de Broadhurst Theatre'da sahnelediği ve HBO tarafından kayda alınan stand up gösterisidir. Seinfeld'in yayınlanan ilk gösterisi olma özelliğini taşıyan bu gösteri, aynı zamanda (adından da anlaşılacağı üzere) "son" olma iddiasını taşımaktadır; ancak Seinfeld, bundan sonra da -dayanamayıp- birkaç gösteri sahnelemiştir.

Bu gösterinin "son" olma iddiası, bir bakıma "Seinfeld" adlı efsane dizinin sonuna gelinmesi ve bu dizide geçen çoğu esprinin zaten gösteride de kullanılmış olmasıdır hiç kuşkusuz. Zira bitecek olan dizi, bu gösteri ile birlikte, son kez anılmış olacaktır.

Gösteri daha sonra aynı adı taşıyan albüm olarak piyasaya sürülmüş ve büyük ses getirmiştir. Nitekim 1999'da Grammy ödülü de kazanmıştır.

Açık bir biçimde söylemek gerekirse, gösterinin doğrudan "tanrı" veya "din" ile ilişkisi bulunmamakta ve hatta genel toplumsal irdelemeleri bile George Carlin veya Bill Hicks gibi rahatsız edici olmaktan uzaktır. Bir çok anlamda, sadece ve sadece bir "stand up"tır. Ancak blog kapsamında, yabancı stand up gösterilerini yayınlama kararımızın bir yansıması olarak, mizahi açıdan etkili ve başarılı olduğunu düşündüğümüz ve belki bir nebze dahi olsun hayata dair farklı bir sorgulayıcı bakış açısı katması sebebiyle bu gösteriye de yer veriyoruz.

Öte yandan, Seinfeld gibi başarılı bir diziyi, blog kapsamında ona ilişkin bir şey ortaya koymayacak olsak bile, bu şekilde anmak ve belki tanıtmak, bunu da Seinfeld'in olanca naifliğiyle bizleri güldürmeyi başarmasıyla gerçekleştirmek istedik.

İyi seyirler!

Hayyam

0 yorum:

Yorum Gönder