Türkiye, Evrimin Halk Arasında Kabulünde Sonuncu Ülke

2 Yorum
New Scientist'te 2006 ve 2008'de yayınlanan araştırmaların sonuçlarına göre, bir ülkede refah düzeyi, bilime erişim kolaylığı, eğitim düzeyi, bilimsel araştırma yoğunluğu ve ilişkili diğer değişkenler arttıkça, halkın evrim gibi bilimsel gerçekleri kabullenişi de artıyor. Araştırmada, her ne kadar Ortadoğu ülkelerinden sadece Türkiye'ye yer verilmiş olsa da, ülkemizde Evrim Kuramı'nın, diğer tüm ülkelere göre çok daha az kabul edildiği görülüyor. İkinci sırada yer alan ABD ise, aynı zamanda halk arasında tutucu ve bilim karşıtı propogandaların merkezi olmasıyla meşhur bir ülke.

Araştırmada sonuçları görülen soru "İnsanlar, geçmişte yaşamış diğer hayvanlardan ortaya çıkmışlardır (gelişmişlerdir)." sorusuna katılıp katılmamayı ölçecek şekilde sorulmuş. Biliniyor ki insanların kendilerini diğer hayvanlardan ayrı bir yere koyma tutkusu, Evrim Kuramı'nı da kısmen kabul edip, kısmen reddetme durumunu doğuruyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde, halktan birçok insan, evrimin diğer canlılar için doğru olduğunu çok daha yüksek yüzdelerle kabul ederken, insana evrimin uygulanmasının doğru olmadığını belirtiyorlar. Ki bu bilimsel olarak hatalıdır; insan biyolojik açıdan diğer hayvanlardan farklı değildir.

"Hayvan" sözcüğü birçok dilde "akılsız, aptal, düşük seviyeli" gibi nitelemeler yapmak amacıyla kullanıldığı için, biyolojik anlamını kabullenmek güçleşiyor. İnsanlar, omurgalı oldukları gerçeğini reddetmez, reddedemezler. Omurgalılar, Hayvanlar Alemi altındaki taksonomik bir şubedir. Omurgalı olup da hayvan olmayan hiçbir canlı yoktur. Dolayısıyla insanın da kaçarı yoktur. Omurganız olduğunu reddedemezsiniz. Benzer şekilde, hiçbir insan memeli olduğunu inkâr edemez. İnanmıyorsanız, çıplak şekilde aynaya bakabilirsiniz: memeleriniz var! Memeliler, Hayvanlar Alemi altındaki taksonomik bir sınıftır. Memeli olup da hayvan olmayan hiçbir canlı yoktur. İnsan da, istisna değildir. Dolayısıyla bu gerçeğe alışın: İnsanlar hayvandır.

Eğer ki bilimsel platformda modern ülkeleri bir nebze olsun yakalamak istiyorsak, evrimi bir an önce anlayıp anlatıp, uygulamaya başlamamız gerekiyor. Evrim, modern bilimi kökünden değiştirdi ve şimdi, temel bilimlerin ötesine geçerek mühendisliği, mimarlığı, ekonomiyi de değiştirmeye başladı. Geleceğin en önemli teorileri, keşifleri, icatları evrimsel algoritmalar ve evrimsel düşünce sisteminin birer ürünü olacak. Eğer ki modern ülkelerin bir sonraki atılımlarının rüzgârının bir parçası olmak istiyorsak, işe evrim ve genel olarak temel bilimlerden başlamak zorundayız.

Kaynak

2 yorum:

  1. Selam.
    Türk toplumunda evrimin yüksek oranda kabul görmemesinin sebebi, ateistlerin evrim teorisini kendi inançlarına dayanak oluşturmalarındandır.
    Bizim toplumda evrime negatif bakış, aslında ateizme negatif bakışı yansıtır.
    Bizim toplum evrimle ateizmi bir görüyor.
    Bizim ateistler de, teizmi çürütebilmek için sürekli evrim teorisinden faydalanıyor.
    Oysa ki evrim teorisinin olduğu gibi, hiçbir bilim dalı, tanrının olup olmadığı ile ilgilenmez.
    C.Darwin'den Allah razı olsun.
    İçimizden bir Darwin çıkartmadıkça, müslüman dünyanın, maalesef ki sefaleti devam edecek.

    YanıtlaSil
  2. Yazıda "Dolayısıyla bu gerçeğe alışın: İnsanlar hayvandır." denilmiş.
    Ben Allah'a inanan biri olarak evrime haliyle inanmıyorum. Hz. o kadar çok çeşit canlı yaratmış ki; insan da bunlardan biridir. Hz. Allah'ın insanlardan ve cinlerden istediği bazı şeyler vardır. Çünkü onlara ayrıca akıl gibi bazı özellikler verilmiş. Kur'an'da insanlar, cinler, hayvanlar hep ayrı ayrı zikrediliyor.Ve hayvanların insanların emrine verildiğine dair ayetler olduğu halde nasıl olur da bir hayvandan geldiğime inanabilirim? Hayvanlarla bazı benzerliklerimizin olması evrimi gerektirmez.




    YanıtlaSil