Eddie Izzard: Dress to Kill (1999)

Yorum Yok
San Francisco'ya dair kısa bir film ile gösteriye giriş yapan Eddie Izzard, daha sahneye adımını atar atmaz diğer komedyenlerden daha farklı ve cesur olduğunu bizlere gösterir. Topuklu ayakkabıyla, yüzünde abartılı makyajı ve geyşa kıyafetiyle karşımıza dikilir ve kendisinin "profesyonel bir travesti" olduğunu söyler. Hatta eşcinsel olmadığını da özenle belirtir.

Bunun ardından çocuklukta başlayan makyaj sevdasından ve eğlenceli gençlik anılarından dem vuran Izzard, yavaş yavaş ince tespitleri ve kimi zaman sert eleştirileri ile bezenmiş hikayelerine geçiş yapar.

Dr. Heimlich’in bir manevra arayışını, Engelbert Humperdinck’in adının nereden geldiği, model olarak Scooby ve Shaggy’yi, ayda Neil Armstrong’u, toplumun toplu katliam yapanlara karşı tahammülünü, noel şarkılarınının ve ilahileri nasıl söylememiz gerektiğini, Hollywood’dan uyarlama yapan İngiliz filmlerini, JFK’nin Berlin’e olan gezisini, ergenlik hakkındaki düşüncelerini ve Fransız deyimlerinin Paris konuşmasına nasıl sokulabileceği anlatan Izzard, özellikle İkinci Dünya Savaşı, kolonizm ve İngiliz Kilisesi kapsamında savaşların tarihsel saçmalığına değinmekten geri kalmaz. Gösteri içerisinde "Cake or death?" gibi daha sonra kültleşecek birçok bölümün de olduğunun altı çizilmelidir elbette.

Kelime oyunlarını oldukça seven Izzard, kimi zaman çevrilmesi zor şakalar yapmış olsa da, 1999 yılında gerçekleştirilen bu gösterinin birçok açıdan hala da en iyi stand up gösterilerinden biri olduğu inkar edilemez.

Hayyam

0 yorum:

Yorum Gönder