Rus Blog Yazarı Dine Hakaret Suçundan Yargılanıyor

3 Yorum
Kaynak: The Telegraph
Rusya’da Pussy Riot adlı punk müzik grubunun üç üyesi bir kilisede düzenledikleri eylem nedeniyle hakim karşısına çıkmış ve “dine yönelik nefretten kaynaklanan holiganlık” suçundan mahkum olmuştu.

Pussy Riot’un üç üyesinin ikişer yıl hapis cezasına çarptırılmasına neden olan yasa yeniden gündemde. Bir Rus blog yazarı hakkında interten üzerinden “inananların dini duygularına hakaret ettiği” gerekçesiyle dava açıldı.

38 yaşındaki Viktor Krasnov, Ekim 2014’te mizah ağırlıklı haberlerin yer aldığı bir internet sitesinde paylaştığı yorumda “İncil adı verilen bu Yahudi masalları koleksiyonunun tam bir saçmalık olduğunu söylesem, ne dersiniz? Bence gerçek tam da bu, en azından benim için öyle, bence Tanrı yoktur.” ifadelerini kullandı.

Krasnov, yorumuna tepki gösteren muhataplarıyla bir süre tartıştı. Bu, ona göre internet üzerinden yaşadığı sıradan bir tartışmaydı. Ancak tartıştığı kişilerden biri kısa sürede Krasnov’a yanıldığını gösterdi. Dmitri Bourniachev adlı genç, bir Ortodoks olarak Krasnov’un ifadelerinden incindiğini belirterek suç duyurusunda bulundu.

Bir yıla kadar hapsi istenen Krasnov’un karmaşık dava süreci geçtiğimiz Haziran ayında başladı.

Krasnov, zorla bir psikiyatri kliniğine yatırıldı ve akıl sağlığının yerinde olup olmadığına dair bir dizi teste tabi tutuldu. Sağlığının yerinde olduğu anlaşılınca, savcılık Eylül ayında bir dilbilimci uzman görevlendirdi ve Rus blog yazarının “inananlara yönelik tahkir içeren ifadeleri” incelendi.

Krasnov’un avukatı, “sadece bir ateist” olarak tanımladığı müvekkilinin tüm dini olgulara karşı sıradan bir tutum sergilediğini savunuyor. Ancak davaya konu olan yazışmaları inceleyen dil uzmanı, Krasnov’un ifadelerinde özellikle Hristiyanlığa yönelik “negatif” bir tutum tespit ettiğini bildirdi.

İlk kez 4 Şubat’ta Stavropol kentinde hakim karşısına çıkan Krasnov, çarşamba günü mahkemede savunmasını verdi. Davanın bir sonraki duruşması 15 Mart’ta görülecek.

3 yorum:

  1. Blogunuzdaki neredeyse her yaziyi okudum. Uzulerek soyluyorum ki tarafsizliktan cok uzaksiniz. Blogun adi her ne kadar tanri var mi olsa da paylastiginiz her yazi tanrinin olmadigini ispatlamaya calisir yonde. Bir yorumunuzda insanlara tek sorgulayanin onlar olmadigini gostermek icin blogu actiginizi soylemissiniz, ancak daha cok ateistlere kanit sunmaya calisir bir havaniz var. Daha tarafsiz olmanizi ve blogun adina yakisir duzeyde olmanizi tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  2. Sayın Alp,

    Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

    Blogun hemen üst sağ tarafında şöyle bir pasaj bulunmakta: "Kuşkucu ve seküler bir anlayışla bilimsel düşünüş yöntemini benimsemekte ve bu anlayış çerçevesinde yayın yapmaktayız. Evreni, insanı ve hayatı anlamaya ve açıklamaya yarayan her türlü sağlıklı bilgiyi bir araya getirmek ve hiçbir dogmaya bağlı kalmadan karşılaştığımız olayları inceleyip sorgulamak temel amacımızdır."

    Bu bağlamda, tarafsız olmamız zaten imkansız. Dogmatik bilgilere karşı kuşkucuyuz, seküler bir anlayışla hereket ediyoruz, bilimin çizdiği sınırlarda kalıyoruz ve her türlü sağlıklı bilgiyi bu alanda arıyoruz. Ne yazık ki, tanrının var olduğuna dair fikirler bu kapsamda değildir. Diğer bir deyişle, tanrının var olduğunu savunmak, biz blog yazarlarının ilerlemeye çalıştığı yolla çelişir.

    O halde diyeceksiniz ki, niye blogun adı "Tanrı var mı?", "Tanrı yok!" yapsaydınız bari. Bu sorunun cevabı seneler evveline dayanıyor. Blogu tek başıma 2008'de açarken, hedefim "Tanrı var mı?" sorusunu soran ve diğer İslami ya da ateist sitelerden farklı bir kaynak olabilmekti.

    Belki ateist site ve sayfaları incelemediniz, ancak oralarda namaz için "domalmak", Muhammed için "Muho" gibi ve bu minvalde yüzlerce şekilde yakışıksız ifade kullanılarak din ile dalga geçilip din karşıtlığı yapılıyor. Eh, İslami sitelerin tarafsız olamayacağı da zaten açık.

    Oysa burada, "Tanrı var mı?" sorusundan yola çıkan birine, seviyesiz yazılar ve irdelemeler yerine, nispeten ayağı yere basan ve en azından yıkıcı olmayan bir üslupla derdimi anlatma çabasındaydım. Bu yola 2008'de çıkmıştım, yeni yazarlar ile çok daha geniş bir yelpazeye yayıldık.

    Şu an, bu blogun sadece "ateist bir site" olduğu ifade edilemez kanımca. Evet, tanrıya inanmıyor veya en iyi ihtimalle agnostiğiz, ancak bilimsel onlarca yazı var. Öte yandan, misal, Diyanet'in "şehvet fetvası" şeklinde haber olan bir fetvasıyla ilgili oldukça tarafsız bir yazıyı daha geçen ben kaleme aldım: http://tanrivarmi.blogspot.com.tr/2016/01/diyanetin-sehvet-fetvasinin-tarafsiz-bir-incelemesi.html

    Son kertede, elbette her kesimden insanı memnun etmek mümkün değil. Yine de önemli olanın, sağlıklı fikirlerle ve insanları kırmadan bir şeyler yapmak olduğuna inanıyorum.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. Diger sitelerde yapilan asagilamalari yapmiyor olmaniz zaten bu blogu okuyor olmamin sebebi.
    Ayrica kendim icin musluman demem cok zorlama bir tabir olur. Acikcasi zaten bu blogu da neye inanacagima karar vermeme yardimci olsun diye okumaya baslamistim. Blogun adini gorunce de "hah iste aradigim kaynak, birileri de benim gibi arayis icerisindeymis" demistim. Ancak okudukca bu arayisin daha cok Tanri'nin yokluguna kendinizi ikna etme, bilimsel verilerle ic rahatlatma oldugunu gordukten sonra bu fikrimi paylasmayi uygun gordum. Elbette icerikleri bilimsel olarak paylasmaniz dogaldir, ancak benim rahatsiz oldugum bu paylasimlarin icinde yorum hissetmis olmamdi.
    Saygilarimla.

    YanıtlaSil