Beynimiz ve Biz: Göz Bebeğindeki Çekicilik

Yorum Yok
1965 yılında, psikolog Eckhard Hess bir deney tasarlar. Denek olarak kullanılan kişiler erkeklerdir. Deneklere, bir çok kadın resmi gösterilir ve birden ona kadar olan bir ölçekle değerlendirilmeleri istenir. Kadınlar ne kadar çekiciydiler? Kadınlar mutlu muydu, yoksa mutsuz mu? Acımasız mı, nazik mi? Cana yakın mı, soğuk mu?

Katılımcıların bilmediği şey, fotoğraflarla oynanmış olmasıydı. Kadınların göz bebekleri yapay yolla büyütülmüştü.

Katılımcılar, göz bebekleri büyütülmüş kadınları daha güzel, daha çekici, daha nazik, daha cana yakın buldular. Deneklerin hiç biri, göz bebeklerinin boyutları hakkında bir yorumda bulunmamıştı. Hatta, muhtemelen hiçbiri, büyümüş göz bebeklerinin kadınlarda cinsel uyarılmanın biyolojik bir işareti olduğunu da bilmiyordu. Ancak, beyinlerinin bilinçaltı kısmı biliyordu.

Bu bilgi nereden geliyordu? Atalarımızdan. Peki, bu bilgi kuşaktan kuşağa öğrenilerek mi elde ediliyordu, hangi kanal vasıtasıyla geliyordu? Bugün için diyebiliyoruz ki, bu bilgi öğrenilerek elde edilmiyordu çünkü bu bilginin kaynağı genlerimizdi. Genlerimize kodlanmış bu bilgi, beynimizin ilkel kısmındaki nöronlarda, birey yetişkinliğe geçerken kendini göstermeye başlıyordu.

Araştırma, 1965’te Scientific American'da yayınlandı.

Beynimiz ve Biz dizisindeki  "Kadındaki Çekicilik" yazısı ile birlikte düşündüğümüzde, kadına ait çekiciliği/güzelliği bilincimizle, irademizle diğer bir ifade ile kendi seçimimizle mi belirliyor ve tanımlıyoruz yoksa bunun nedeni yukarıda ifade edildiği gibi bir kaç milyon yıl evvel evrimin, beynimde bilinçli farkındalığımı sağlayan kısmın dışındaki yere/yerlere genlerimizle geçen ve döllenme esnasından başlayarak ceninden itibaren beynimde yapılandırılan bilgilerin, sanki benim seçimimmiş gibi beni yönetmesi mi? Bir adım daha ileri giderek, aşık olacağım kişi(lere) ait şemalar bile milyon seneler evvel beynimde oluşturulmuş olabilir mi? Bu durumda, aşık olabileceğim potansiyel kişiler, ömrüm boyunca hiç karşılaşmayacaklarınız da dahil, aynı iş yerinde, beş sokak ötede, başka şehirde, bir yıl sonra gideceğiniz, onunla karşılaşacağınız bir kafede ve şu anda neskafesini yudumluyor olabilir mi? Siz ne düşünüyorsunuz?


Erol

0 yorum:

Yorum Gönder