"Ailenizin bilim adamı" Carl Sagan'ın, bilimin temel kavramlarını müthiş benzetmelerle inanılmaz derecede anlaşılır kılarak izleyicilerin gözüne soktuğu, naif ve nazik tavrıyla çekildiği güne kadar bilim için fenomen haline gelmiş bir çok konuya değinen, hatta değinmekle kalmayıp haklarında kısa dersler veren, yapımının üzerinden 30 sene geçmesine rağmen bugün izleyen insanların yüzlerini aydınlatacak, 13 bölümlük mük-kemmel belgesel serisi. İlk olarak 1980 yılında Amerikan PBS (Public Broadcasting Service - Kamu Yayın Kurumu) tarafından yayınlanmış ve 1981 yılında 3 Emmy ödülü almış bu yapım, Dünya'da 500.000.000'dan fazla insana ulaşmış ve zamanında TRT'de de gösterilmiştir.
Evren, uzay, galaksiler, nebulalar, yıldızlar, pulsarlar, kuyruklu yıldızlar ve gezegenler kadar, atomlar, moleküller, organik moleküller, hücreler ve evrim konuları da ayrıntılı olarak incelenmekte, tarihten çarpıcı örnekler ve ünlü bilim adamlarına yapılan göndermeler ile açıklanmakta bu seride. Üstelik birazcık araştırma hevesiniz ve merakınız varsa, izlerken bir saniye bile sıkılmıyorsunuz Carl Sagan'ın sevgi ile parlayan bakışları karşısında.
Ancak tabii ki bu belgesel serisinin bu kadar yapıcı, öğretici ve her kesimden insana hitap edebilir olmasının sebebi, Sagan'ın insan varoluşuna olan bakış açısından kaynaklanmakta. İnsanı ne tamamen tesadüfi ve amaçsız, ne de ilahi bir takım özelliklere sahip dünyanın ve evrenin sahibi üstün ırk olarak gören, insanın keşfetme güdüsünün yönelmesi gereken noktalarda müthiş bir denge sağlamış bu bakış açısı, 30 veya daha çok yıl sonra bu yapımları izleyen bilim gönüllüleri ve insanlarının gözlerini yaşartacak derecede hassas ve bir o kadar tutarlıdır.
"Carl herkesin bilimsel bir eğitim görmesi ihtiyacının farkındaydı. Herkesin bilimadamı olmasını beklediğinden değil ama, herkesin en azından belli bir dereceye kadar gerçek dünyanın nasıl işlediğini bilmesi gerektiğini hissettiğinden. Ona daha fazla katılamazdım." - James Randi
İzlemek İçin Tıklayın
Link yenilenmiştir. İzlemenizi tavsiye ettiğim bir belgeseldir.
YanıtlaSil