What the Bleep Do We Know

6 Yorum
Kuantum fiziğiyle bilinen madde anlayışını farklı yorumlayan bir film ve belgesel karışımı. Bilimsel verilerle ki aslında günümüz kuantum fiziğiyle ve bir çok teoriye dayanan -ama sağlam olan teorilere dayanan- gerçeklik algısını değiştiren bir yapım.

İşin özünde madde aslında boşluktur, her şey enerjidir, gerçeklik algılar bütünüdür gibi düşünceleri barındırır. Bir anlamda Matrix dünyasında olduğumuz düşünülebilir. Tabii ki tanrı kavramı da burada geleneksel anlamından farklı yorumlanmak durumunda kalıyor.

"Herkes maddeyi atomlardan oluşan kütlesel bütünlük olarak düşünür ve aslında materyalist bir yapıda algılar çevreyi. Oysa bu algı yöntemi çocukluktan bu yana öğrenilegelmiştir, bir bilinç sıçraması veya farkındalık ile bu aşılabilir." gibi düşünceler vardır.

En başta da dediğim gibi, bilimsel verileri arkasına alarak ilerlemeyi yeğleyen bir yapım. Bu bakımdan en azından haklılık paylarının olabileceği açıktır.

Alternatif bir gerçeklik algısı için izlenmesi gereken bir yapım olduğunu düşünüyorum.





















6 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. bu belgesel-film karışımı yapımın ilk bölümü olan what the bleep down the rabbit'i de eklemenizi öneririm sevgili Hayyam.

    buradan ekleyebilirsiniz:

    http://ulumalar.blogspot.com/2011/08/what-bleep-down-rabbit-hole.html

    YanıtlaSil
  3. Bu dediğiniz "What the Bleep!?: Down the Rabbit Hole" olmasın? Eğer öyleyse o ikinci film oluyor ve ilk yapımın daha ayrıntılı hali sadece.

    YanıtlaSil
  4. evet eksik yazmışım. yine b12 eksikliği :) ben birinci bölümü diye biliyordum.

    YanıtlaSil
  5. 2. bölüm bu. İkisini de izledim. İlki 2004, Tavşan Deliğinden Aşağı ise 2006 yapımı. Ama aralarında büyük bir fark yok (aynı sahneler kullanılmış zaten), hatta ilki daha iyi bence.

    YanıtlaSil
  6. kusursuz bir belgesel bu. iyiki paylaşmışsınız, türkçe altyazılı halini bulmak cidden zor bu görüntü kalitesiyle. o yüzden yükleyen ellere sağlık diyorum. bende de bu konuyla ilgili bir yazı var 'masa teorisi' başlıklı, blogda. kendimden geçerek yazdım, sonuna da sizin blogdan link ekledim. en düzgün link sitenizde vardı cidden. :)

    YanıtlaSil