Zeitgeist: Moving Forward

1 Yorum
Zeitgeist adlı belgeselin üçüncü filmidir. İlk iki filmine de yine bu blog üzerinden ulaşabilirsiniz:


Zeitgeist Hareketi'ni irdeleyen şu çalışmaya (Venüs Projesi nedir? Gerçekleşebilir mi?) blogda yer vermiştim. Burada temel noktanın para bazlı ekonomik ile kaynak bazlı ekonomi olduğuna değinmiş ve çevresel, kültürel etkilerin bireyi nasıl değiştirdiğinin altını çizmiştim, ki aslında bu değerlendirmeleri Zeitgeist Hareketi dile getirmekteydi. Bu son belgeselde de ilk önce insanın davranışlarının ve karakterinin kalıtsal değil, toplumla birlikte geliştiği belirtiliyor. Bu bakımdan "çevre koşulları değiştirilirse bireyin hayata bakış açısı da değiştirilmiş olacaktır" ana fikri üzerinde duruluyor ve elbette ki bu değişimi belirtmekle asıl hedeflenen Zeitgeist Hareketi sonucu paranın ortadan kalkması neticesinde bireyin bu duruma da ayak uyduracağını gösterebilmektir.

Birey hakkındaki bu çevreye bağlılık dile getirildikten sonra para bazlı ekonominin çürük yanları ele alınıyor ve daha sonrasında ise Zeitgeist Hareketi'nin asıl amacı olan kaynak bazlı ekonominin ayrıntılarına yer veriliyor. Örneğin "bir şehir planı nasıl yapılmalı, bu plan nasıl işler, buradaki amaç ve araç nedir" gibi sorulara cevap veriliyor.

Zeitgeist Hareketi'nin bir çeşit kandırmaca, aldatmaca olduğunu düşünenler var. Bunun yerindeliğini tartışma taraftarı değilim, ancak göz ardı edilmemesi gereken şey bu belgeselin gözler önüne serdiği kültürel ve toplumsal oluşumların; din, vatan, millet gibi kutsal değerlerin aslında yersiz kavramlar olduğudur. Diğer bir deyişle, kökten kabul ettiğimiz hemen her değerin ve bilginin aslında nasıl zayıf bağlar ile ayakta durduğunu söylemektedir belgesel. Bununla birlikte bilimin önemine yaptığı vurgu da ayrıca saygıyı hak eden cinstendir.

Düşünceme göre Zeitgeist Hareketi temeli olmayan bir hareket dahi olsa bir birey belgeselde bahsedilen sorgulayıcı zihniyeti kazandıktan sonra hareketin aldatmaca olması bile sonucu değiştirmeyecektir. Nihayetinde bu belgeseli özümseyen birey, günümüz insani anlayışından kat kat ilerde bir hümanizme sahip olacaktır.

Hayyam
İzlemek İçin Tıklayın...

1 yorum:

  1. sitenizde ki makaleleri sık sık incelemekteyim bu venüs peojesinden de haberdarım bence bu projenin uygulanması mümkün degildir cünkü ütopiktir. birkac duyarli insanin ideal insan hayalinden ibarettir.sartlar onemlidir elbette ama bunca yıllık insan kültürünün gercegi vardir sonucta insan beyni bos bir levha degildir.cesitli güdülerle veya insanlar cesitli yeteneklerle huylarla dogarlar.kalitsalligin hic onemi yok demek sizcede abartili degilmidir. insam bence yine gudulerine yenik dusecektir. bu benim inancim degil fakat insan hayatta kalmak ve üremek icin evrilmistir bu güdüler daha baskın ne kadar insan özgeci de olsa ayni zamanda kendi akrabasina cocuklarina daha duskundur daha cok onemser güc elde etme istegi unlu olma istegi ego sirf cevre tarafindan ogrenilen seyler oldugunu dusunmuyorum.gercekci olmak gerekirse bu venus projesi olsun zeitgeist belgeselleri 21.yy modern biliminin argümanlariyla celisiyor zannimca bilmem cunku toz pembe bakiliyor sanki olaya insanin geldigi dogada rekabet var vahset var sadece turler arasi ozgecilik var genel olarak oyle olmasa hayatta kalamazdik hayvanlari yemezdik. ne bileyim cok gercekci bir yaklasim degil bence onemli olan kanunlarin ve egitim sisteminin guncellenmesi gibi cozumler olabilir bu tur cozumler gercekci degil zannimca sizcede oyle degil midir?

    YanıtlaSil