What is Reality?

3 Yorum
"Bizi kuşatan garip ve gizemli bir dünya var. Çoğu zaman algılarımızdan saklıdır. Bu bilimdeki en basit ve en derin konulardan biri: Gerçeğin doğasını anlama arayışı. Ama bu arayışta normal algılar bize kılavuz olamaz. İpucu arayışları bilim insanlarını anlamanın mümkün olduğu sınırlara götürdü. Kara deliklerden, uzay-zamanın en derin yapılarına, keşfettikleri şey gerçekliği anlayışımızı sonsuza kadar değiştirebilir. Arayış bugünün en iyi fizikçilerinden bazılarını da cezbetti. Ama uyarmalı ki; bir kez onların gerçekliğine girerseniz, sizin gerçekliğiniz eskisi gibi kalmayabilir.

Gerçeklik çoğumuz için rahatlatıcı, tanıdık ve güvenilirdir. Bu türde algılanır. Ağaçlar dikey büyür, futbol hareketin bilinen kurallarını izler ve tüm eylemlerimiz güven verici bir şekilde sadece 3 boyutlu uzayda meydana gelir. Ama fizikçiler bunu biraz daha farklı görürler. Gerçeklik göründüğünden daha gariptir. Gerçekliği anlama arayışı fizikçileri, onun yüzeysel görünümünün çok ötesinde, temel kurallarını ve yapılarını ortaya çıkarmaya, denemeye yönlendirir. Ama konu bunu anlatmaya geldiğinde, gerçeklik çok ama çok anlaşılmaz bir hal alıyor."

Gerçeğe yaklaştıkça gerçekliği anlamakta zorlanıyoruz. En önemli düşünürlerden biri olan Jiddu Krishnamurti, "Hakikate giden yol yoktur!" der. Çünkü o bizim gibi yaşıyor ve hareket ediyor. Biz gelişip ona yaklaştıkça, o da gelişip daha da karmaşık bir hale dönüşerek bizden uzaklaşıyor. Ama insanoğlu her ne olursa olsun, bilimin ışığında sorular sormaya ve peşinden gitmeye devam edecek.

İzlemek İçin Tıklayın

3 yorum:

  1. Yok böyle bir tesadüf. 4 dakika önce önce 2009 yapımı Moon adlı filmi izlemeyi bitirdim, blog güncellemelerine bakarken bu içerikle karşılaştım.

    Bu arada saat şuan 05:52- Cumartesi sabahı 2012.

    YanıtlaSil
  2. Belgeselin 40. dakikalarına doğru Moon'un soundtrackı girmeye başlıyor. (Tesadüfün boyutlarını arttırayım dedim)

    YanıtlaSil
  3. blogun çok hoş tasarımında çok güzel

    takibe aldım blogunu

    bende bloguma beklerim destek için

    http://www.domainsiz.net

    YanıtlaSil