O Gün: Sivas Cehennemi

1 Yorum
Sivas Katliamı, 2 Temmuz 1993'te meydana gelen, toplamda 37 kişinin hayatını kaybettiği, Türkiye'nin yakın tarihteki kara lekelerinden biridir.

Ateist olduğunu açıkça ifade eden ve İslamiyet'i doğru ve akla uygun bulmadığını belirten Aziz Nesin, zaten halihazırda kökten dinci olan kesmin kin ve nefretini üzerinde toplamaktaydı. Bununla birlikte, Salman Rüşdi'nin Şeytan Ayetleri adlı İslamiyet karşıtı kitabını Türkçe'ye çevirmeye başlayınca, iyiden iyiye aşırı muhafazakar kesmin odağına yerleşmiş, açıkça hedef gösterilmiştir.

Bu hedef göstermenin ayyuka çıktığı noktada, Aziz Nesin ve içlerinde Alevi'lerin de bulunduğu yazar, düşünür ve şair birçok aydın, Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ne katılırlar. Şenlikler devam ederken, Sivas'taki laiklik karşıtı ve Vahhabilik seviyesinde dindar olan birçok kişi, bu aydınlara karşı toplanmaya ve açık bir biçimde canlarına kastettiklerini bildiren sloganlar atmaya başlamıştır. Devlet erkanından kimse bunu yeterince dikkate almamış veya olayların bu seyirde gitmesinden memnum olmuş ve dolayısıyla asla yeterince müdahale edilmemiştir bu kalabalığa.

10 ile 15 bin arasında bir kalabalık oluştuğunda artık iş işten geçmiştir ve Madımak Oteli'nin önünde yangın çıkarmışlardır. Bu yangın neticesinde oteldeki aydınların 33'ü dumandan boğularak veya yanarak hayatını kaybetmiştir. Bunun dışında iki otel görevlisi ve dışarıdaki kalabalıktan da iki kişi hayatını kaybetmiştir.

Aziz  Nesin ise, aslında odak noktasında olan ve katledilmek istenen kişi kendisi olmasına rağmen, şans eseri bu katliamdan sağ kurtulmuştur.

Hayyam

1 yorum: