Anket Sonuçları: Dinler Olmasaydı Dünya Nasıl Bir Yer Olurdu?

8 Yorum
Bir önceki anketimizin sorusu, Tanrıya İnanıyor Musunuz? idi. O anketin sonucu olarak "Evet, kesinlikle bir tanrı var." seçeneği en çok oy alan seçenek olmuştu. Bu ankette ise Dinler Olmasaydı Dünya Nasıl Bir Yer Olurdu? diye sorduk. 30 gün süren ve toplam 242 kişinin oy kullandığı bu anketin seçenekleri ve seçeneklerin aldıkları oy sayısı ile oy dağılımı aşağıdaki gibi olmuştur:
  • Kesinlikle daha kötü ve ahlaksız bir yer olurdu. [29 (11%)]
  • Çok fark olmasa da daha kötü bir yer olurdu. [23 (9%)]
  • Hiçbir fark olmazdı. [23 (9%)]
  • Çok fark olmasa da daha iyi bir yer olurdu. [55 (22%)]
  • Kesinlikle daha iyi ve ahlaklı bir yer olurdu. [112 (46%)]
Bu anket sonuçları, ilginç bir biçimde, önceki anketin sonuçları ile ters düşüyor denebilir. Aslında tam olarak ters düştüğü de söylenemez, zira bir önceki ankette 'tanrı' kelimesinin anlamı üzerinde durulmadığı için teistik, deistik veya panteistik bir tanrı anlayışı düşünüldüğü için, yani her kesimin tanrı anlayışına hitap ettiği için önceki ankette 'kesinlikle bir tanrı var' seçeneği en çok oyu almış olabilir.

Oysa bu ankette, dinlerin olmadığı bir dünyanın kesinlikle daha iyi ve ahlaklı bir dünya olacağı seçeneği açık ara önde kapatmış anketi. Bu da, tanrı anlayışının kabul görmesine rağmen dinlerin sevilmediği anlamına gelebilir. Elbette ki, o ankete oy veren kitle ile bu ankete oy veren kitlenin kesişip kesişmediği de bir diğer tartışma konusu.

Gerek anketi yorumlamak adına, gerekse de anket sorusu üzerine bir tartışma yürütmek adına bu gönderinin altındaki yorum kısmı kullanılabilir. Bir de önceki ankete ek olarak, anket sonucuna yorum yapmadan görüş bildirmek isteyenler olabilir diye, mini bir anket ekledik aşağıya. Şayet anket ile ilgili görüşlerinizi yazmak istemiyorsanız, aşağıdaki anketten oy kullanarak da anket sonucuna ilişkin fikrinizi bildirebilirsiniz.

8 yorum:

  1. Sayın Hayyam,

    Bir önceki anketle olan ilişkisini düşünürsek, sonuçların ilginçliğine ve bununla beraber yorumlarınıza aynısıyla katılıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Anket sonuçları çok da şaşırtıcı olmayabilir. Çünkü,
    "Tanrıya İnanıyor Musunuz?" anketiniz için,
    1-) "Tanrı" her birey için farklı bir kavram olabilir. Örn. Einstein'ın inancı için fizik kanunlarının tümü gibi yorumlar anımsıyorum. "Tanrı", kimileri için varoluştaki belirsizliğin bir açıklaması, sevgi, korku veya bir çok karışık durumun birleşimi olabilir.
    2-)Birinci maddedeki açıklamalara göre, insanların büyük bir çoğunluğu "Tanrı" inancına sahip olabilirler. Ancak, bazıları herhangi bir dine inanmayabilirler.
    "Dinler Olmasaydı Dünya Nasıl Bir Yer Olurdu?" anketiniz için,
    1-) Dinlerin olmaması ne derece mümkündü?
    2-)Olaya genel olarak inanç sistemleri şeklinde baktığımızda, insanların koşullanmaya eğilimli olmalarında dinlerin payı nedir?
    3-) "Benim takımım", "benim burcum" gibi şemsiyelerin altına girmenin nedenleri?
    4-) İnanan, farklı inanan, inanamayan gibi çeşitlilik süregeldiğine göre, birarada yaşamanın az sayıda temel ortak kuralını çıkarabilmek ve saygılaşım bilinci, belki bir çok yaraya merhem olabilir. Bunun için de kalıpları sorgulayabilmek önemlidir. http://www.ezberkaliplarinisorgula.com/

    YanıtlaSil
  3. bir tanrıya inanan insanların ve din olmasa dünyanın daha ahlaklı olacağını söyleyen insanların anketi sürüklemesi beni şaşırtmadı açıkçası. tanıdığım birçok dinsiz, adına tanrı diyelim ya da demeyelim bir yaratıcıya az buçuk inanıyor. tanrının varlığına inanan herkes sistemin bir parçasıdır ve paçasını bir yelerinden kaptırır dinlere gibi geliyor bana. o yüzden din yerine daha çok tanrı mitinin, efsanesinin ve saçmalığının üzerine eğilmekte fayda var bence. hoş dinin insanlar üzerinde olumsuz ve yıkıcı etkisini gözler önüne sermek de tanrıya sallanan bir kılıçtır sonuçta ve sen "tanrı var mı" bunu gerçekten çok iyi yapıyorsun. sevgiler, iyi ki "var"sın sen. :)

    YanıtlaSil
  4. Benim tanrım bilimdir…

    YanıtlaSil
  5. Bu anket sonuçlarından bloğun izleyicisinin, okuyucusununda azaldığını görüyorsun değil mi Hayyam. Niye böyle oldu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Adsız,

      Aslında blogun günlük ziyaretçi sayısında çok büyük bir değişiklik yok; büyük ihtimalle katılım bakımından bir azalma söz konusu. Bunun sebebini kestirmek güç. Tek bildiğim, blogun katılımını artıracak şeylerin neler bildiğim, ama ahlaken ve mantıken tasvip etmediğimdir. Dolayısıyla, amacımız sadece ziyaret ve katılımı arttırmak olursa, bunda yapılamayacak bir şey yok, özellikle Facebook gibi mecralarda katılımı ve üyesi çok olan nonteist sorgulama sayfalarının izledikleri yolları ve yaptıkları şaklabanlıkları incelerseniz ne demek istediğimi daha rahat anlarsınız; ancak bizler, yaptığımız şeyin doğru ve sağlam olmasını istediğimiz için 'popülerlik' düzeyinden her zaman bir nebze feragat etmek durumundayız.

      Sil
  6. sayın Hayyam
    Böyle seviyeli bir site dizayn ederek ve bizlere dinlerin hastalıklı yönlerini en iyi şekilde gösterdiğiniz için sizi gönülden tebrik ederim. gerçekten dünyanın sizin gibi düşünce yapısına sahip insanlara çok ihtiyacı var.temennim odur ki bu sitenin büyüyüp ülkemize ve dünyaya açılmasıdır.
    Hayyam bey eğer mazur görmez iseniz sizden bir ricam olacak. sizi daha yakından tanımamız için biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Uğur,

      Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Ancak beni yakından tanıtacak kadar kendimi tarif etmem pek doğru değil. Normal, herhangi bir insanım işte.

      Saygılarımla.

      Sil