Beynimiz ve Biz: Rüyaları Okumak

2 Yorum
BİLİM İNSANLARI, BEYİN TARAMASI İLE RÜYALARI OKUMA YOLUNDA
Rebecca Morelle
Bilim Raportörü, BBC World Service 
Bilim insanları rüyaları okumanın bir yolunu buldular, çalışmalar ümit verici. 
Japon araştırmacılar, şimdi de, kişilerin erken uyku devresindeki gördükleri imajları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) cihazı kullanarak açığa çıkarmaya çalışıyorlar. 
Science dergisinin yazdığına göre, bu çalışmadan % 60 sonuç alınmış gibi. 
Çalışma ekibinin şimdiki isteği ise, uyku esnasında rüyanın yarattığı duygulanım ve benzer deneyimleri yani beynin diğer yönlerine ait aktiviteleri deşifre etmek.
Kyoto, ATR, Bilgisayımsal Sinirbilim (Computational neuroscience)(*) Laboratuvarındagörevli Profesör Yukiyasu Kamitani, “Hiç olmazsa, rüyaların belli yönlerini deşifre edeceğimize kuvvetli inancım var. Sonuçlar sürpriz değil ancak heyecan verici” dedi.

BEYİN DALGASI
İnsanlar, eski Mısır zamanından beri anlamaya çalışmakla beraber, rüyaları, daha çok gece zamanı ile doğrudan bağlantı kurulan görüntüler olarak yorumlamaya çalıştılar.
Bu çalışmadaki ekip, uykuda olan üç kişinin MRI taramalarını gözlemlediler.
Deneye gönüllü katılanlardan, MRI cihazının içinde derin uykuya daldıkları an, aniden uyandırıldıklarında, rüyalarında ne gördüklerini anlatmaları istendi.
Rüyadaki her görüntü, söz gelimi; bronz heykelden anahtara ve buz toplamaya kadar her şey, gerçek üstü olup olmadığına bakılmaksızın not edildi. 
Bu işlemler, her katılımcı için 200 defa tekrar edildi. 
Araştırmacılar, elde ettikleri verileri, benzer görüntüler aynı grupta olacak şekilde kategorize ederek bir veri tabanı oluşturdular. Söz gelimi, otel, ev ve bina gibi görüntüleri “yapı” olarak isimlendirdiler. 
Bilim insanları, gönüllülerin beyinlerini tekrar MRI cihazı ile taradılar. Fakat bu defa gönüllüler uyanıktılar ve kendilerinden bir bilgisayar ekranındaki görüntülere bakmaları istendi. 
Bundaki amaç, ekrana bakarken elde edilen beyin aktivitelerine ait özel örüntü (pattern) ile daha evvel MRI ile elde edilenleri karşılaştırmak idi. 

RÜYA MAKİNESİ Mİ?
Deneye katılanlar tekrar uyuyup da, rüya gördükleri ana ait beyin taramaları elde edildiğinde, araştırmacılar, ellerindeki (bir önceki MRI taramaları ve ekrana bakarak elde edilen) verilere bakarak, katılımcıların ne rüyası gördüklerini söyleyebilme şansına eriştiler. Görüldü ki, araştırmacılar, çeşitli kategorilerde, rüyaları % 60 oranında doğru tahmin ettiler. 
Profesör Kamitani, “uyku esnasındaki rüyalara ait beyin aktivitelerinden elde edilen MRI verileri ile, gönüllülerin gördükleri rüyalara ait anlattıkları ile tutarlı olduğunu gördük” dedi. 
Araştırmacıların yapmak istedikleri yeni bir çalışma ise, denekler derin uykuda iken, beyin taraması yapılarak, uykuda yaşanan duygu, koku, renkler ve davranışları ortaya çıkarmak. 
Oxford Üniversitesi’nden bilişsel sinirbilimci (cognitive neuroscientist) Dr. Mark Stokes ise, “Bu çalışmaların en heyecanlı yerinin, bizi giderek “rüya okuma makinesi” kavramına doğru götürmesidir” dedi. 
“Uzun bir yol fakat, prensipte, istenileni elde etmemek için hiçbir neden yok. Zorluk, sadece beyin aktivitesi ile elde edilen veriler arasındaki “beyin haritalamasını” sistematik olarak yapabilmektir” diye açıkladı. 
Her ne kadar, herkes için geçerli olmasa da, şimdilik basit bir rüya-okuma sisteminin varlığından bahsedilebileceğini ifade etti.
"Bütün bunlar, bireye ait çalışmalar. Yani, herhangi bir kişinin rüyasını okuyabilecek genel bir sınıflama yapmak mümkün değil. Her çalışma, kişiye özgü olup, beyin aktivitelerinden bir genelleme yapmak mümkün görünmüyor” dedi. 
“Örnek vermek gerekirse, birisi hakkında bilgi sahibi olmadan, eldeki (başkalarına ait) verilerle, o kişinin rüyalarına ait bir şey söyleme şansı yok.

Çeviri: Erol 

Kaynak:
(*) Beyin fonksiyonlarının,  bilgiyi işleme özelliklerine bakarak, sinir sisteminin yapısal özelliklerini ortaya koymak.

2 yorum:

  1. Pek doğru düzgün hatta tam olarak rüya görmem. Geçen günkü rüyamı yazmak istedim.

    Rüyamda çocukların boğazını (yada gördüğünü kesen tam hatırlayamadım) kesen örgüt vardı. Yaşları en fazla altı kesilen çocuklar. yedi olamaz. İki çocuk bulunduğumuz yere boğazı kesilmiş olarak getririldi. Çocuğun biri 4 yaş biri 6 yaş gibi. Can verme anını görüyorum, kıvranma görüyorum, ama tam olarak can vermeyi göremedim.

    Rüyada acayip/saçma olan şey, arkadaşlarım boğazı kesilen çocukları tekmeleyip (parçalama işlemi yapan atolye gibi bir yer herhalde, mermer döşeme bir yerdi) aşağı atıyor. Arkadaşlarım örgüt falan değil, dikkat edin. Benim gibi mahaleden biri/komşu. Arkadaşlarda/bende duygu yok, bişey yok, olay gayet normal. Boğaz kesilemeleri artık normal/olağan durum. Zaman öyle bir zaman ki, bu olaylardan iş/kazanç mı ortaya çıkıyor tam anlayamadım.

    Rüya çok karşıktı/eksikti. Zaten ya rüya uyandırdı beni yada çiş. Bişey anlayamadım.

    Ama çocukların kesik görüntüleri hala zihnimde, ürkünç ve gitmiyor.

    YanıtlaSil
  2. Bence yaşanan olaylar etkisiyle görülen bi rüya malum öyle bir örgüt mevcut

    YanıtlaSil