NASA’nın Mars Deneyi: 1 Yıllık Yalnızlık

Yorum Yok
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın Mars’taki yaşam koşullarının simule edileceği bir yıllık deneyi başladı. Deney kapsamında altı kişilik ekip, Hawaii’de Mars yüzeyini andıran bir volkanın üzerinde kurulu çadırda bir yıl geçirecek.

Tecrit deneyimi, bu alanda yapılan en uzun süreli deneme girişimi olacak

Uzmanlar, Kızıl Gezegen olarak da bilinen Mars’a ilk insanlı yolculuğun bir ile üç yıl arasında gerçekleşebileceğini tahmin ediyor.

Ekibin yaşayacağı çadıra dışarıdan hava girmeyecek. Ekip üyelerin her birinin kendine ait küçük bir odası bulunacak. Bu odalarda yatak ve sandalye olacak ve görev süresince toz haline getirilmiş peynir ve konserve ton balığı gibi taze olmayan yiyeceklerle beslenecekler.


Türkiye saatiyle 30 Ağustos Cumartesi sabahı saat 03.00’de kendilerini 11 metre çapında ve 6 metre yükseliğindeki çadıra kapatan ekip üyeleri, bu tarihten sonra dışarıya çıkıp Mars yüzeyine benzeyen volkan yüzeyinde "toprak kontrolünü" gerçekleştirmeleri gerektiği takdirde sadece uzay giysisi ile bunu yapabilecekler, ayrıca internete çok sınırlı bir erişim hakları da bulunacak. Ancak tüm haberleşmeler 20 dakikalık bir gecikme ile gerçekleşecek.

Ekip, bir Fransız astrobiyoloğu, bir Alman fizikçi ve biri pilot, biri mimar, biri gazeteci ve biri toprak uzmanı dört Amerikan vatandaşından oluşuyor.

Toplam 3 erkek ve 3 kadından oluşacak ekip, Mars yüzeyinde 1 ila 3 yıl sürmesi beklenen ilk insanlı görevlere hazırlık amacı taşıyor. Bu deneyden önce 8 aylık, 6 aylık ve 4 aylık benzer deneyler gerçekleştirilmişti.

Peki Kim Bu "Marslı"lar?

Sheyna Gifford: Astrofizik, nörobilim ve psikoloji üzerine araştırmalar yapan Gifford, ayrıca NASA'nın eğitici sitelerinde yardımcı olarak çalışmış, tıp üzerine yazılar yazmış ve STEM eğitim sisteminin savunuculuğunu üstlenmiştir. Daha önceki işi, Uzay Bilimleri Laboratuvarı'nda HESSI uydusu üzerinde çalışmayı da kapsamaktaydı.

İngilizce ve nörobilim üzerine lisans mezunu olan Gifford, klinik laboratuvar, biyoteknoloji, gazetecilik ve tıp alanında yüksek lisans sahibi ve son olarak iş yönetimi üzerine de yüksek lisans eğitimi almaktadır.

Tristan Bassingthwaighte: Şu anda University of Hawaii at Manoa'da mimarlık alanında doktora öğrencisi olan Bassingthwaighte, bundan evvel de Şanghay'daki Tongji University'ye gitmiştir. Aşırı zorlu çevre koşulları altında insan yerleşimi üzerine yurt dışında çeşitli araştırmalar yapmıştır.

Doktora tezi, Mars'ın çevre koşullarına uygun tasarımlar dizayn etmek üzerinedir.

Carmel Johnston: Montana'lı toprak bilimcisi olan Johnston'ın son araştırma konusu, donmuş topraktaki gaz emilimi üzerinedir.

Küresel sürdürülebilir yiyecek üretimi hakkında yürüttüğü çalışmalar, Mars simülasyonunda yiyecek üretimi için önem teşkil ediyor. Montana State University'den toprak ve su bilimi üzerine lisans derecesine, ayrıca toprak kaynakları ve çevre bilimi üzerine yüksek lisans sahibidir.


Andrzej Stewart: Ekibin pilotu olan Stewart, Lockheed Martin'de gezegenler arası uçuş kontrolde çalışmıştır. Spitzer Space Telescope, Mars Odyssey, MRO, MAVEN, Juno ve GRAIL konsolları üzerine çalışmalar yürütmüştür.

Son olarak, NASA’nın Human Exploration Research Analog (HERA) programında uçuş mühendisi olarak görev alan Stewart, iki hafta süren asteroid 1620 Geographos uçuşunun simülasyonunu gerçekleştirmiştir.

2005'te University of Texas'dan uzay uçuşu mühendisliği lisansını aldıktan sonra, 2007'de de Massachusetts Institute of Technology'den (MIT) havacılık ve uzaycılık diplomasını almıştır.

Cyprien Verseux: University of Rome'da doktora öğrencisi olan Verseux, dünya dışı yaşam üzerine araştırmalarda astrobiyolog olarak çalışmıştır. Mars keşfi için uygun olan biyolojik yaşam destek sistemleri konusunda uzmanlığa sahiptir.

Çalışmalarının temel amacı, tıpkı Dünya'da olduğu gibi Mars'ta da bağımsız bir yaşanabilir alan yaratmak ve bu alan sayesinde insanların tüketimine yarayacak kaynakları üretmeyi başarmaktır.

Christiane Heinicke: Alman fizikçi ve mühendis olan Heinicke, özellikle deniz buzulları üzerine çalışmalar yapmış ve kutup ışınları, metal eriyiği ve Dünya mantosu üzerine uzmanlık kazanmıştır.

Uygulamalı fizik üzerine lisans diplomasını Almanya'da Ilmenau University of Technology'den aldıktan sonra, yüksek lisansı İsveç'te jeofizik üzerine Uppsala University'da yapmıştır.

Hayyam

Kaynaklar:

0 yorum:

Yorum Gönder