Emil Cioran - A Century of Writers (1999)

Yorum Yok
Blogda daha evvel Emil Michel Cioran'ın yapıtlarına veya röportajlarına yer verdik. Bu sefer de kendisiyle ilgili bir belgesele yer vereceğiz! Emil Cioran - A Century of WritersUn siècle d'écrivains adlı belgeselin Cioran ile ilgili olan bölümüdür.

Kendisini nihilist değil, ama şüpheci olarak tanımlayan Cioran, ne ilginçtir ki nihilizmin önemli temsilcilerinden biri sayılmaktadır.

Hayatı boyunca çok fazla kitap yazmamış, hele ki Türkçe'ye çok daha az kitabı çevrilmiştir. Bu bakımdan bu belgesel özellikle Cioran sevenleri mutlu edecek birçok özellik barındırmaktadır.

Kendisiyle yapılan arşiv görüntülerine yer verilen belgesel, kronolojik bir sırayla Cioran'ın hayatını onun cümleleriyle ele alıyor ve bizlere bu münzevinin hayatını kaba taslak dahi olsa kestirme fırsatı sunuyor.

Bilge olma yolunda maddi, manevi, soyut ve somut her türlü değeri ve bilgiyi reddeden Cioran, insanın, insanlığın ve tarihin sürekli felakete sürüklendiğini söyler. İntihar fikri olmasaydı, çoktan kendisini öldüreceğini defalarca kitaplarında ifade eden Cioran, belgeselde kullanılan röportajda da aynısını söyler. Bu dünyaya saplanıp kalma durumundan istediği an kurtulabilmesi, bu dünyaya katlanmasını kolaylaştırmıştır.

Elbette ki 50 dakikalık bir belgesel olması sebebiyle yeteri kadar derinlikli bir inceleme içeremese de, en başta da ifade ettiğim gibi, Cioran kıtlığında önemli bir yapıt olma özelliğini göstermektedir.

Hayyam

0 yorum:

Yorum Gönder