Ateist Ailelerin Çocukları Daha Cömert ve Fedakar

3 Yorum
Chicago Üniversitesi’nden bir grup biliminsanının bir dine inanan ve inanmayan ailelerin çocukları arasında yaptığı bir araştırmaya göre, ateist ailelerin çocukları diğer çocuklara göre daha cömert ve fedakar.

Çocuklara oyunlar, ailelere test

Araştırmadaki ilginç detaylardan biri ise, inanan ailelerin, çocuklarının ateist ailelerin çocuklarına göre empati ve fedakarlık hislerinin daha güçlü olduğunu iddia etmesi oldu.

Radikal.com.tr’den Ezgi Başaran’ın köşesinde gündeme getirdiği araştırma Chicago Üniversitesi’nde Prof. Jean Decety öncülüğündeki gelişim psikolojisi grubu tarafından yapıldı.

Current Biology dergisinde de yayınlanan araştırmada, altı farklı ülkeden (Kanada, Çin, Ürdün, Türkiye, ABD ve Güney Amerika) beş ila 12 yaşları arasındaki 1170 çocuğun empati, adalet duygusu, başkalarını cezalandırma eğilimi gibi davranış biçimleri incelendi.

Fedakarlık duygusunun ölçümü için çocuklara ‘Diktatör Oyunu’ adı verilen bir oyun oynatıldı. Buna göre, çocuklara 10 adet çıkartma verilip, bu çıkartmaları isterlerse çıkartması olmayan başka çocuklarla da paylaşabilecekleri söylendi. Bu oyun, çocukların çıkartmalardan ne kadarını paylaşıp paylaşmayacakları, çocukların başkalarının yararını ne kadar gözeteceklerini ölçmek için kullanıldı.

Bir diğer test ise ahlaki duyarlılık üzerine yapıldı. Çocuklara bir karakterin başka bir karakteri kazara ya da bilinçli olarak ittiği kısa animasyonlar izletildi. Ardından çocuklara iten karaktere hangi cezanın verilmesi gerektiği soruldu.

İnançlı aileler ‘Çocuklarımız daha cömert’ dedi

Ardından ailelere dini inançları ve eğilimleriyle çocuklarının empati ve adalet duygularının ne kadar güçlü olduğu soruldu. İncelemede, aileleler Müslüman, Hıristiyan ve ateist aileler olarak üç büyük gruba ayrıldı.

Altı ülkeden inançlı aileler, çocuklarının günlük hayattaki empati ve adalet duygusunun inançsız ailelerin çocuklarına göre daha güçlü olduğunu savundu.

İnanç arttıkça empati ve paylaşım azaldı

Araştırma çarpıcı sonuçlar verdi. Buna göre, inançsız ailelerin çocukları inançlı ailelerin çocuklarına göre, çıkartmaları daha fazla paylaşma eğilimi gösterdi.

İnanç ve başkalarının yararını da gözetme arasında ters bir ilişki olduğu ortaya çıktı. Öte yandan bu ilişki çocukların yaşı büyüdükçe de arttı, başka bir deyişle yaşı daha büyük inançlı ailelerin çocuklarının küçüklere oranla daha az paylaşımcı olduğu fark edildi. Aileden öğrenilen dini değerler arttıkça, fedakarlık azaldı.

Çocukların cezalandırma eğilimleri de dikkat çekici sonuçlar verdi. İnançlı ailelerin çocuklarının ateist ailelerinkine göre, kötü davranışta bulunan birine daha çok ceza verme eğiliminde olduğu tespit edildi.

Araştırmanın lideri Prof. Decety, “Bulgularımız, inançlı ailelerden gelen çocukların daha fedakar ve diğerlerine daha kibar olduğu yönündeki popüler kanıyla çelişiyor. Çalışmamızda, ateist ya da inançsız ailelerin çocukları aslında daha cömert.” diye konuştu.

3 yorum:

  1. Araştırmanın Türkiye ayağını yürüten Doç.Dr. Selçuk'un bölümünün facebook sayfasındaki açıklamaları da ekleyebilirsiniz buraya. Sonuçlar ve veriler için çok değişik sorular sorulabilir. Önemli olan da budur aslında; dindar olduğunu söyleyen ailelerdeki muhtemel sorunların araştırılması gibi...

    YanıtlaSil
  2. Sayın Adsız,

    Uyarınız için teşekkür ederim.

    Gene Ezgi Başaran'ın köşesine taşıdığı, Koç Üniveristesi’nde görev yapan Doç. Dr. Bilge Selçuk'un söz konusu çalışmaya ilişkin katkılarını aktaran yazıyı şimdilik link olarak buraya koyalım, ya bu başlığa ya da yeni bir başlık açarak ilgili konuyu tekrar gündeme getirebiliriz daha sonra.

    "Daha yardımsever olsun diye çocuğumuzu dinsiz mi yetiştirelim?"

    YanıtlaSil
  3. Bu tür çalışmalarla konularla gaza gelip, baykal kent gibi hayatınızı dramatize etmeyin sakın.
    https://gaiadergi.com/dinlerin-ahlak-uzerindeki-tahakkumune-bir-baskaldiri/
    http://www.nurnet.org/allah-yolunda-comertlik-ve-fedakarlik/
    https://www.youtube.com/watch?v=5fYbF6WDn2M

    https://www.google.com.tr/search?q=site%3Akuranmeali.org%20c%C3%B6mert
    https://www.google.com.tr/search?q=site%3Akuranmeali.org%20c%C3%B6mert

    Ahlak öldürür/öldürtür. Yada çektirir. Bu kaçınılmaz. Ahlak kelimesinin hlk/helak ilişkiside işaret gibi sanki.

    Kadın cinayetlerinin tümü ahlak terörizmidir. Kıskançlık cinayeti dünyada yaşanmadı, yaşanmaz. Öyle şey olmaz. Bunlar böyle gösteriilip, Din sorumlu olmaktan çıkarılıyor.

    Her ölümde Din “kültür ve ahlak” vardır. Bunu görmezden geldikçe ölümler devam eder.

    Ahlak her ölümde var.

    Birde şöyle bir durum var;

    Kuranda fedakar kelimesi yok.

    Kuranda fedakar ve cömert olun diye birşey yok. Tam ifadeyle “cömert/fedakar olun” de yok, demeye getirmede yok, ona çıkarmada yok. Ne açık ne de başka türlü ifadelerle kitapta böyle bir öğüt yada ödül yada emir yada başka şey yok.

    Sanki ahlakın ahirette ödülü varmış gibi anlatıp duruyorlar. Ahlaklı olana cennet var diye birşey yok.

    Kurana göre Cömert/Kerim olan sadece Allahtır. Allahtan başkası cömert/kerim olmaz.

    Siz hiç cimriyi cehenneme atıcam diyen Allah sözü duydunuz mu. Cimriye cehennem yok, cömertede cennet yok.

    Kendine müslüman/ateist olmak iyi birşey.

    Cömertlik fedakarlık oldukça sorunlar çözülmüyor, sorun doğuyor/ekleniyor.

    Sizi bilmem, ben ahlaksızım.

    Mesela; delimiyim ben, böbreğimi birine veriyim. Niye yarı insan olayım.

    Ayrıca ben tanıdğım ateistte/ailede cömertlik görmedim desem doğrudur. Ayda yılda bir kere görüleni saymazsak.

    YanıtlaSil