Beynimiz ve Biz: Kitap Önerileri

2 Yorum

İÇİMİZDEKİ MAYMUN
(Biz Neden Biziz?)
Uzun yıllardır primatlar üzerine araştırmalar yürüten Frans de Waal, bilhassa en yakın akrabalarımız olan şempanzelere ve onlardan daha az tanınan, uzun zamandır ihmal edilmiş ve unutturulmuş bonobolara ilişkin gözlemlerini aktarıyor. İçimizdeki Maymun hayvanlara ilişkin klişeleri somut gözlemler ve ilginç anekdotlar aracılığıyla altüst ederek bizi insan doğası konusunda bir kere daha düşünmeye davet ediyor.

Metis Yayıncılık, 264 s., 2008
[Frans de Waal: İçimizdeki Maymun]
- o -
BONOBO ve ATEİST
İçimizdeki Maymun'da insan doğası hakkındaki önyargıları altüst eden de Waal, bu kez gözlemlerini evrimci biyoloji ve ahlak felsefesi bağlamına taşıyarak eşsiz bir argüman inşa ediyor. İnsan ahlakı denilen şeyin gökten zembille inmediğini, "içten geldiğini" savunuyor: "ahlaki davranış ne dinle başlamıştır, ne de dinle biter; evrimin ürünüdür." Hayvanlarla aramızdaki bağlar üzerinde duran de Waal, ahlakımızı aşağıdan yukarı doğru açıklamaya çalışıyor. Dinin ahlak üzerindeki rolünün sonradan gelen bir rol olduğunu, işbirliği ve empati gibi doğal içgüdülerimize ek olarak ortaya çıktığını öne sürüyor. Ve bu bağlamda, günümüzde dinin toplumun işleyişi açısından nasıl bir rol oynadığını sorguluyor.

Metis Yayıncılık, 260 s., 2013
[Frans de Waal: Bonobo ve Ateist]
- o -
KÖKEN AĞACI
İnsanlaşmanın ardından gelen 2 milyon yılın izini süren bu kitapta bir çok primat uzmanı, aşktan töre cinayetlerine, insan davranışlarının evrimsel kökenini araştırıyorlar. Australopiteklerden bu yana birçok farklı insan türü evrimleşti, ancak bunlardan sadece biri günümüze kadar yaşayabildi: Bizler, yani Homo sapiens. Şüphesiz insanlar diğer primatlardan çok farklıdır. Bu fark nereden gelmektedir? Evrimin hangi aşamasında diğer primatlardan radikal olarak ayrılmaya başladık? Hem dişinin hem de erkeğin rastgele cinsel ilişkide bulunmayı bırakmasına yol açan çiftler arasındaki bağın evrimini nasıl açıklayabiliriz? Bu ayrışmada genetik, çevresel ya da kültürel faktörler ne kadar rol oynadı? 

Köken Ağacı bu soruların yanıtlarını irdeleyen bilimsel bir çalışmaların bir özeti.
"Geçtiğimiz birkaç on yılda primat davranışları araştırmalarında büyük ilerlemeler elde edildi. Bu kitapta dünyanın en seçkin uzmanları bunların insan evrimini hangi yönde aydınlattıklarını anlatıyor."
Jane Goodall

"Büyüleyici bir derleme…" 
Laura Spinney, New Scientists

İster insanın kökenlerini merak ediyor olun, ister diğer hayvanların yaşamlarını; bu kitap, doğadaki en yakın akrabalarımızla ilgili şu anki görüş ve araştırmaların harikulade bir bileşimi.Susan Okie, Washington Post Book World
Alfa Yayıncılık, 370 s., 2013
[Frans de Waal: Köken Ağacı]
- o -
Frans De WAAL (Yazar)
1948 doğumlu Hollandalı psikolog, primatolog, etolog. 1975'te hayvanat bahçesinde dünyanın en büyük şempanze kolonisi üzerine altı yıllık bir çalışma başlattı. Bu proje, pek çok bilimsel makale ve Chimpanzee Politics (Şempanze Siyaseti) adlı bir kitapla sonuçlandı. 1981'de Wisconsin Ulusal Araştırma Merkezi'nin davetini kabul ederek ABD’ye taşındı. Burada, maymunların uzlaşmacı davranışları üzerine deneysel ve gözlemsel araştırmalar yürüttü.1989 tarihli Peacemaking Among Primates (Primatlarda Arabuluculuk) adlı kitabıyla Los Angeles Times kitap ödülü'nü aldı. 1980'lerin ortalarında Yerkes Ulusal Primat Araştırma Merkezi’ndeki şempanzeler ve San Diego Hayvanat Bahçesi’ndeki bonobolarla çalışmaya başladı. Araştırmalarında, primatlarda yemek paylaşımı, toplumsal ilkeler ve sorun çözme yöntemlerinin yanı sıra, insan toplumunda ahlak ve adaletin kökenleri gibi konulara odaklanan De Waal, 1991'den beri çalışmalarını Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nin psikoloji bölümünde Yerkes Araştırma Merkezi'nde sürdürüyor.

Erol

2 yorum:

  1. 1 ve 2 nolu kitapların Yandex linkleri birbirinin aynı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyarınız için teşekkür ederiz. Gerekli değişikliği yaptık.

      Sil