Mutlu Yıllar!

1 Yorum
Gerek Türkiye için gerekse Dünya için zorlu ve üzücü olayların yaşandığı bir yılı geride bırakıyoruz. Elbette ki 1 Ocak 2017 itibariyle her şeyin birdenbire değişmeyeceğinin farkındayız, hatta iyi dileklerin de bir değişim için yeterli olmayacağını biliyoruz. Yine de tıpkı her gün uyandığımızda sanki yeni bir şeye başlıyormuşuz yanılsaması gibi, bir yılı devirip yeni bir yıla geçtiğimizde sanki yeni bir şeye başlıyormuşuz hissine de engel olamıyoruz.

Bilindiği gibi son yıllarda Türkiye'nin muhafazakarlaşmasına paralel olarak, "Müslüman Noel kutlamaz!" gibi söylemler sesini daha çok duyurmaya başlıyor. Hiç kuşkusuz, Ramazan döneminde kafe ve barlara saldıran, kadının hamile iken sokakta dolaşmasını istemeyen, çocuk istismarının belli bir vakıfta işlendiği takdirde bunun üzerinin örtülmesini uygun bulan bir zihniyetin devamı olan bu söylem, ilerleyen yıllarda bir söylem olmaktan çıkıp yılbaşında kutlama yapanlara yönelik ciddi bir kin ve nefret saldırısına dönüşme ihtimalini de içinde taşımaktadır.

Ne yazık ki Türkiye'nin içinde bulunduğu sürecin olumlu yönde ilerlemediği ayyuka çıkmış bir haldedir. Aynı şekilde Dünya siyaseti de yükselen sağ/muhafazakar dalganın etkisinde gibi görünüyor. Öte yandan bölgesel ve küresel birçok kriz her an patlama aşamasında beklemekte. Diğer bir deyişle, Türkiye'nin Dünya'nın en karanlık ülkesi olmadığını bilmekle birlikte, genel gidişatın parlak olmadığını söylememiz hatalı olmayacaktır.

Tüm bu değişkenlere rağmen, 2017'de sihirli bir değneğin ortaya çıkmayacağını varsayarak, birey ve insan olarak bizlerin bir fark yaratması gerektiği inancındayız. Sadece "iyi bir yıl diliyorum" demek, tıpkı dinlerdeki "dua"dan öteye geçmeyen bir retorikten fazlası olmamış olur. 2017'nin iyi bir yıl olması için bizler de ferdî olarak çalışmalı, üretmeli, önce kendimizi sonra toplumu ileriye götürecek işleri yapmalı, haksızlığa ve yanlışlığa karşı en azından fikrimizi ifade etmeliyiz. Bir diğer deyişle, 2017'nin iyi bir yıl olmasını istiyorsak, en başta kendimiz harekete geçmeliyiz.

Bizler bu blogun yazarları olarak 8 yıldır aralıksız olarak elimizden geleni yapıyor ve bildiğimiz/öğrendiğimiz şeyleri bir kaynak olması açısından sizlerle paylaşıyoruz. 2017'de de bunu sürdürmeyi, hatta mümkünse daha yoğun olarak sürdürmeyi umuyoruz. İnsanlığa çok küçük görünen katkıların bile önemli olduğu inancıyla hareket ettik ve edeceğiz.

Bu bağlamda herkese iyi bir yıl diliyoruz ve hiç kuşkusuz yapılabilecek yüzlerce 2016 listesi olduğunu bilmemize rağmen, sadece 2016'nın blogda en çok okunan yazılarını aşağıya ekliyoruz.

Mutlu yıllar!

1 yorum:

  1. eski kutlamalar, mutlamalar, putlamalar artık yok. para yok. para olmayınca, cinayet, savaş...

    belki önümüz savaşların artması olacak.

    YanıtlaSil