Dindar Aileler Tarafından Büyütülen Çocuklar Daha Kaba ve Daha Az Cömert Oluyor

1 Yorum
Current Biology'de yayımlanan bir araştırma, dindar ailelerce büyütülen çocukların ateist ailelerce büyütülenlere göre daha kaba ve daha az cömert olduklarını ortaya koydu. Ateist ailelerce büyütülen çocukların yabancılara karşı daha cömert oldukları görülürken, çocukların dindar ailelerce büyütüldükleri süre arttıkça giderek cimrileştikleri görüldü.

Araştırmacıların çocuklara başkalarına karşı davranışlarını ölçebilecekleri oyunlar oynattıkları ve benzer etnik gruplar, aynı okuldan çocuklar ve yabancılara karşı ne kadar paylaşımcı olduklarına baktıkları belirtiliyor.

Araştırma, dindar ailelerin kendi çocuklarını daha "duyarlı" ve "cömert" sandıklarını da ortaya koyarken, dindar ailelerde yetiştirilen çocukların başkalarını daha çok yargıladıkları ve onların cezalandırılmalarını daha çok istedikleri görüldü.

Araştırmanın ABD, Kanada, Ürdün, Güney Afrika, Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye'den 1200 çocukla yapıldığı bildiriliyor. Çocukların büyük kısmının Hıristiyan, Müslüman veya ateist ailelerce büyütüldüğü, az sayıda Yahudi, Budist, Hindu ve agnostik ailelerden çocukların da bulunduğu ve çocukların yaşının 5-12 arasında olduğu aktarılıyor.

Haberi Aktaran: Sheldon Cooper

1 yorum:

  1. Yatağımdan zıpladım resmen sinirlerim bozuldu. :) Hala bu tarz yazılara sinirlenmem tuhaf. Evet doğrudur baskıcı dindarlık dünyanın en lanet şeyi ama bu tarz bir çoğunlukla bizzatihi 3 yıldır henüz karşılaşmadım. Yok değil var ama çoğunlukta değiller. Bunu kendi gördüklerimle sınırlamam yanlış olabilir, aynı bu araştırmadaki 1200 kişiyle sınırlamak gibi.

    Bilim yapılsa bile yanlışa sebebiyet vermemek için şunun gösterilmesi lazım. Bu durum insansı bir durum. Dindarlıkla ya da ateizmle alakası yok. İnsan ateist bir ortamda da doğup benzer özellikler taşıyabilir. Bu biraz şans ve o çevrenin nasıl şekillendiğiyle alakalı.
    Böyle dışlayıcı tavır sergilemeyi artık bir taraf bırakmalı. Yoksa bu tarz yazıları okuyan keyifçiler kolaycı ateist olup kısa yoldan ben bilirim havasına girmeye başlıyor. (Beni bu paylaşımda harekete geçiren olasılık)

    Dindar kesimin en büyük sorunu korkuları. Onlara eğer ki bir tarafın haklılığını göstermek istiyorsanız dışlayıcı-rencide edici olmadan korkularını aşmalarını sağlayın. Onları engelleyen en temel şey bilinmezliğe olan korkuları ve bununla mücadele edecek güce sahip olmamaları.

    YanıtlaSil