Stephen Fry: Tanrı Üzerine

Yorum Yok
"Gay Byrne ile Hayatın Anlamı" adlı programa katılan Stephen Fry, kendisine sorulan "Öldükten sonra tanrı ile karşılaşsaydın, ona ne derdin?" şeklindeki soruya, birçok insanın milyonlar önünde veremeyeceği bir açık yüreklilikle cevap veriyor. Tanrının var olmadığını, ama varsa bile korkunç bir yaratık olduğunu söyleyen Fry, tanrının hiçbir şekilde saygı duyulmayı hak etmeyen bir cani olduğunu belirtiyor. Ateizmin sadece tanrıya inanmamak demek olmadığını, aynı zamanda bir tanrı varsa bile, onun nasıl bir tanrı olduğunu tartışma misyonuna sahip olduğunu ileri sürüyor.

Bu kısa video, Youtube'a yüklendiği tarih olan 28 Ocak 2015 tarihinden itibaren neredeyse 6 milyon kez izlendi ve çeşitli açılardan tartışma konusu oldu.  Özellikle Stephen Fry'ın görüşlerini açık bir biçimde ifade edebilmesi adına önemli olan bu videoya altyazı hazırlamanın da uygun olacağını düşündüm. Orijinal videoya şuradan ulaşabilirsiniz.

Videonun metnini de ayrıca alt tarafta bulabilirsiniz.

İyi seyirler.


[Videonun Metni]
Varsay ki, hepsi doğruymuş ve cennetin kapısının önüne gelmişsin. Ve tanrı ile karşı karşıyasın. Stephen Fry ona ne derdi?

Derdim ki... Sanırım şöyle derdim:

Çocukların kemik kanseri olması... O da neydi öyle! Buna nasıl cüret edersin? Bizim sebep olmadığımız acılarla dolu böylesi bir dünyayı yaratmaya nasıl cüret edersin? Bu, doğru değil. Bu, düpedüz ve apaçık kötülük. Tamamen haksızlık ve acı dolu bu dünyayı yaratan kaprisli, kıt kafalı, aptal bir tanrıya neden saygı duyacakmışım? İşte bunları derdim.

Sence böyle desen cennete girebilecek misin?

Hayır, ama girmek istemem de. Onun şartlarına uyarak girmek istemezdim. Yanlışlar çünkü. Ölseydim ve karşımda Pluto, Hades ve diğer 12 Yunan tanrısı olsaydı, daha kolay ilişki kurabilirdim. Çünkü Yunan tanrıları arzularında, kaprislerinde ve mantıksızlıklarında insan üstü olmaya çalışmıyorlar. Kendilerini her şeyi gören her şeyi bilen, en esirgeyen ve en bağışlayan olarak sunmuyorlar. Çünkü evreni yaratan tanrı, şayet evreni bir tanrı yarattıysa, açık bir biçimde manyağın teki. Tam bir manyak. Tamamen bencil.

Hayatlarımızı diz çökerek ona şükretmekle mi geçirmek zorundayız? Ne tür bir tanrı şunu yapar ki? Evet, Dünya oldukça muhteşem, fakat yaşam döngüsündeki tek görevi çocukların gözlerine yuva yapıp onları kör etmek ve gözlerini dışa doğru yemek olan bir böcek de var. Neden? Neden bize bunu yaptın? İçinde böyle bir şey olmayan bir yaratılışı da kolaylıkla yapabilirdin.

Bu, asla kabul edilemez.

Ateizm, sadece tanrıya inanmamak değildir. Bir tanrının var olduğunu varsayarsak, o nasıl bir tanrıdır?Bariz bir biçimde korkunçtur, tamamen korkunçtur ve ne olursa olsun saygıyı hak etmiyor. Onu hayatınızdan çıkardığınız anda hayat kolaylaşır, berraklaşır, temizlenir ve değer kazanır benim görüşüme göre.

Bu program boyunca bu soruya aldığım en uzun cevap kesinlikle bu oldu.

Çeviri: Hayyam

0 yorum:

Yorum Gönder