Zambiya’daki Şempanzeler Sebepsiz Yere Kulaklarına Çimen Sokmaya Başladı

Yorum Yok
Zambiya’daki bazı şempanzeler, hayvanlar için moda anlayışına örnek olabilecek şekilde kulak aksesuarları yaratmaya başladı.

Her şey 2010 yılında Julie adında Zambiyalı bir şempanze ile başladı. Julie, bir parça çimeni kulağına soktu ve orda bıraktı. Daha sonra bu davranışını defalarca kez tekrarladı. Araştırmacılar, Julie’nin neden böyle bir davranışta bulunduğunu öğrenmeye çalıştı. Çimeni sonraya saklamak için mi yapıyordu yoksa sadece eğlenmek için mi yapıyordu?

Daha sonra bu kulağa çimen sokma davranışının hiçbir amaca hizmet etmediği anlaşıldı. Fakat ilginç olan şu ki, Julie yaptıktan sonra diğer şempanzeler de kulaklarına çimen sokmaya başladı.

Şempanzelerin bir “kültüre” sahip olması sürpriz değil, çünkü farklı gruplar farklı davranışlar ve araçlar dahil olmak üzere farklı gelenekler geliştiriyor. Fakat Hayvan Bilinci Dergisi’nde yeni yayımlanan araştırmaya göre, genelde bu örnektekinin aksine geleneklerin somut bir işlevi oluyor.

Hollanda Max Planck Enstitüsü’nden primat uzmanı ve araştırmanın baş yazarı Edwin van Leeuwen, araştırmalarının oldukça sıradışı bir şeyi ortaya koyduğunu söylüyor.

Araştırmacılar kulağa çimen sokma davranışının sadece sıradan bir olay olmadığından emin olmak için Zambiya’daki dört farklı şempanze grubunu bir yıl boyunca gözlemledi. Kulaklarına çimen sokan ve bu davranışı yapan birini gördükten sonra diğerlerinin de yapmaya başladığı sadece tek bir grup olduğu anlaşıldı.

Gözlem sonuçları, bilim insanlarına bir çeşit “şempanze modası” olabileceği konusunda soru işaretleri yarattı.


Kaynak

0 yorum:

Yorum Gönder