Bugün müslümanlar arasındaki yaygın kanı, Muhammed peygamberin yüzünün açıkça göründüğü resimlerin veya tasvirlerin yasak/haram/günah olduğu yönündedir. Diğer bir deyişle, Muhammed'in yüzünün resmedilmesi dinen yanlış olmakla birlikte, İslam alemine bir hakaret ve saldırı da içermektedir. Muhammed Peygamber Tarih Boyunca Nasıl Tasvir Edildi? adlı konuda, bu yaygın kanıya paralel veya bu kanıyla çelişen düşüncelere sahip kimselerin olduğu ve onların kendi görüşlerini savunma biçimleri özet bir şekilde sunulmuştu daha önce.
Ancak, bu tartışma veya ayrık düşmelerin yanısıra, Ortaçağ müslüman sanatçılarının, Muhammed peygamberin yüzünü açık bir şekilde resmedip tasvirledikleri, bunun da aslında gayet bilinen bir durum olduğunu unutmamak gerekiyor. Aşağıda, Muhammed peygamberin yüzünün resmedildiği sanat çalışmalarından ufak bir derleme göreceksiniz. Özellikle, İslam sanatçılarının Muhammed peygamberi resmederken her dönemde yüzünün boş bırakıldığını sanısının aşılması adına önemli olan bu örnekler, Muhammed peygamberin yüzünün açık bir biçimde gösterildiği ve bunun da ne dinen yasak ne de toplumsal bir kitleye hakaret veya saldırı amacı taşımadan, tam tersine, bir sanat olarak sunulduğunu ortaya koyması açısından da önemlidir.
Her çalışmanın ayrıntılı açıklaması ve incelemesi için, en alttaki kaynak linkini ziyaret etmeniz tavsiye edilir.
Kaynak
peygamberi yada görmediğini illa ki tasvir edersin. kağıda dökmemişsen zihinde tasvir edersin. allahıda tasvir edersin. allah madde olmasada maddeleştirirsin. çünkü zihin maddesizliği tanımaz/anlamaz.
YanıtlaSilruhuda tasvir edersin. cinide şeytanıda meleğide.
bana peygamberi iri bi adam, uzuuun boylu, saçları uzun, bembeyaz yüzlü vs. anlattılar, tasvirledim.
allahı gökyüzünün yukarlarında kara rengin altında kahverengimsi, ufo şekli gibi bir şey “maddeyi yazamıyorum, kelimesi yok, hani bi enerji gibi, bi gaz bulutu gibi bişeye benzeyen bi madde” tasvirliyodum.
kimi allahı minarenin tepesinde duran bişey tasvirler.
bu konudaki resimleri tasvirledim, allahın anlatılan sıfatlarıyla davranımlarını tasvirledim, el düşündüm, firavuna karşı öfkelerini tasvirledim, vs. vs.
bu resimler sanat değil, zihnin resimleri.
sanat nedir peki o zaman
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilSayın Şefika,
SilYukarıdaki yazıda geçen cümle aynen şöyle: "Muhammed Peygamber Tarih Boyunca Nasıl Tasvir Edildi? adlı konuda, bu yaygın kanıya paralel veya bu kanıyla çelişen düşüncelere sahip kimselerin olduğu ve onların kendi görüşlerini savunma biçimleri özet bir şekilde sunulmuştu daha önce."
Bu cümlede sizin dikkate almadığınız "Muhammed Peygamber Tarih Boyunca Nasıl Tasvir Edildi? adlı konuda..." kısmında gerekli link verilmişti zaten. Şayet o kısmın üzerine tıklarsanız zaten kaynak linkine ulaşacaksınız.
Ancak bir de buraya ayrıca koyayım: http://tanrivarmi.blogspot.com.tr/2015/01/muhammed-peygamber-tarih-boyunca-nasil-tasvir-edildi.html
Saygılarımla.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
SilYarın bir fetva çıkacak, belki kuranın kapağında muhammedin yüz tasviri olacak, oyuncular görünerek muhammedi oynayacak. hatta bugünün muhteşem yüzyıl tarzı film, yarın muhammed için yapılacak. İlerleyen yıllarda muhammed ve 9 yaşındaki aişe ilişkisi izlenebilir.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilBu aişe a-teizmin sürekli ağzında oldu. Çok gereksiz oldu. Zararlı oldu. Bunlar olduğunda dahada zararlı olacak. Bunlarla bir yere varılamadığını iki tarafta öğrenemedi.
SilDiyanet tv de şu an "şemail i şerif" ten bahediyor.
SilBakalım "cemail i şerif" ne zamana.
http://gizliilimler.tr.gg/Hilye_i-%26%23350%3Ber%EEf-ve-%26%23350%3Bemail_i-%26%23350%3Ber%EEf.htm
SilNe kadar zararlı ve rezalet olduğuna bir örnek.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
SilPsikoloji bilimmi ki odaklanalım.
SilAyrıca ne demek istediğini ve banamı dediğini anlamadım.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilKısacası muhammed ile uğraşmamalı. Gereksiz, anlamsız ve zararlı.
SilMusa ile bu kadar uğraşılmadı, İsa desen öksüz kaldı zaten kaderi öyle.
YanıtlaSilHz.Muhammed ise hep tabu ve dokunma yanarsın olunca daha çok ilgi çekiyor sanki.
Ekim 2018 itibariyle Aihm de açıkladı; "Hz.Muhammed'e hakaret fikir özgürlüğü kapsamında sayılamaz".
Hertürlü hakarete karşıyım, hiçbirzaman desteklemiyorum lakin bu konunun çoğu aklıevveller tarafından nasıl mağdur edebiyatına dönüştürüleceğini de eseflenerek bekliyorum.Dogmatiklere gün doğdu.