Bitkilerde Evrimsel Akrabalık

Yorum Yok
Pasifik porsuk ağacı olarak olarak bilinen Taxus brevifolia kanser hastalığının engellenmesi için gerekli olan taksol adlı hammeddeyi içermesi bakımından oldukça önemlidir. Bu taksol adlı hammadde Taxus brevifolia'nın kabuk kısmında bulunur ve kanser engellemesi için etkili bir kaynakır.

Ancak taksol molekülünün kabuktan izole edilmesi oldukça düşük verimli bir işlemdir. Çünkü kanser hastasını tedavi edecek taksolu elde etmek için çok sayıda ağacı feda etmek gerekiyor. Hatta kanser hastalarının sayısı göz önüne alındığında bütün Taxus brevifolia ağaçları yok edilse bile, her hastayı tedavi edecek hammadde sağlanamıyor.

Taxus brevifolia porsuk ağacı türlerinden sadece biri. Evrimsel olarak yakın akrabaları var. Taxus baccata da bunlardan biri. Öyleyse, taksol molekülünü Taxus brevifolia'da oluşturan metobolik yol, yakın akrabalarında da evrimsel olarak korunmuş olabilirdi.

Bu varsayımı test eden araştırmacılar, Taxus baccata'nın da taksol ürettiğini, hatta taksolun daha kolayca ve bolca toplanabilecek yapraklarda bulunduğunu gösterdi. Taxus baccata'nın Taxus brevifolia'Ya göre daha kolay ve çabuk yetişmesi de cabası...

Böylece evrimin bir bilim dalı olarak hem geçerliliğinin şüphe götürmeyeceği hem de insanlığa yararı bir kez daha gözler önüne serilmiş oluyor.

0 yorum:

Yorum Gönder