The Man from Earth

6 Yorum
Üniversitede tarih profesörü olan John Oldman, işini bırakma kararı alır ve başka bir şehre taşınmaya karar verir. İş arkadaşları olan diğer akademisyenler de onu yolcu etmek için gitme saatinden bir kaç saat evvel John'un evinde toplanırlar. Bunlar arasında çeşitli dallarda uzman olan akademisyenler vardır ve John'un neden gittiğini öğrenmek isterler. John da taşınması gerektiğini söyler çünkü hem yaşlanmamaktadır hem de bundan dolayı -bir anlamda- ölümsüzdür. O bir mağara adamıdır ve yaklaşık 14.000 yıldır hayattadır...

Tabii ki bu John'un iddiasıdır. Kendi alanlarında uzman olan akademisyenler de bu iddiayı desteklemek için çeşitli sorular sorarlar. Gerek biyolojik, gerek tarihsel, gerek coğrafik, ve hatta gerek dini bakımdan sorgulamalar yapılır. John doğru mu söylemektedir, yoksa yalan mı söylemektedir...

Film neredeyse tek bir odada ve toplam 6-7 kişilik bir kadro ile çekilmiştir; süresi 90 dakika kadardır. Benim özellikle sevdiğim az bütçeyle çok şey anlatma bu filmde tamamen kendini göstermiştir. Film boyunca neredeyse her an dünyanın bu duruma nasıl geldiği, dinsel bilimsel anlamda sorgulama çerçevesinde etkileyici biçimde insanı düşünmeye sevk etmektedir.

Din bakımından da İsa ve Hristiyanlık dininin nasıl ortaya çıktığı yönündeki ilginç fikri, ki bu aslında bir anlamda bir çok dinin çıkışında ortak yön olabilir, bu filmi izlemek için önemli sebepler arasındadır. Sorgulamayı seven bir insan için sıkıcı gelmeyecek ve hatta ona çok şey katacak bir film olduğunu düşünüyorum.

Hayyam

6 yorum:

  1. Çok sevdim, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Ne demek efenim, rica ederim.

    YanıtlaSil
  3. filmin dar bir alanda zaman zaman karanlık bir tutumla ilerlemesine rağmen izleyicinin ekrandan kopmuyor oluşu şahane. tabii aynı zamanda gerçeklik yakalanmış olması ve hikayeler anlatılırken insanda "acaba?" sorusunu yaratması cabası... daha evvel izlemiştim ancak çok güzel bir tavsiye olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  4. sanırsam linkler bozuk izleyemiyorum...

    YanıtlaSil
  5. Uyarı için teşekkürler, şimdi rahatlıkla izleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  6. Etkilendim.Hem de fazlasıyla.Kurgu harikaydı.Filmin sonundaki öldürücü darbe beklenmedik bir hareketti.Flmin tam da "çok basit bittiğini" düşündüğüm sırada geldi.
    İsa ve din konusu ise harika bir şekilde ele alınmış.
    Tebrikler...

    YanıtlaSil