The Science of Doctor Who (2013)

Yorum Yok
Yayınlanmaya başladığı tarihten bu yana bilim kurgu alanında önemli bir yapım olan Doctor Who, Brian Cox önderliğinde bir belgesel haline geliyor: Doctor Who'nun Bilimi!

Doctor Who'nun 5, 6 ve 7. sezonundan tanıdığımız 11. Doktor olan Matt Smith'in de belgeselde ara ara "Doctor" olarak görünmesi, yapımı ilgi çekici bir hale getiriyor.

Peki Cox, bu belgeselde tam olarak ne yapıyor?

Başlangıç noktası şu: Doctor Who'daki bilimsel kabuller ve uygulamalar bizlerin şu an yaşadığı evrende -veya yakın gelecekte- gerçekten olabilir mi? Uzaylılarla ilişki kurup, zamanda seyahat edebilir miyiz?

Işığın doğadaki yerini ele alarak anlatımına başlayan Cox, ölmüş yıldızlara, uzak galaksilere, kara deliklere ve Fermi Paradoksu'na uzanan bir yelpazeyle ve son olarak geçmişe gitmenin mümkün olup olmadığı sorusuyla bizleri Doctor Who evreni ile paralel bir yapıda yürütür.

Elbette ki belgesel, birçok anlamda bilineni tekrarlamaktan ve eğlenceli bir biçimde var olan bilgileri şematize etmekten öteye geçememiştir. Ancak belgeselin sonunda verilen mesajda olduğu gibi, amaç, tek bir kişide veya bir azınlıkta dahi olsa bilimsel merak duygusunu oluşturmaktır.

Bu bakımdan, belgesel, Doctor Who sevenlerin yanı sıra, "imkansız"ı ilgi alanında tutan izleyiciler için de çekici bir yan barındırmaktadır.

Hayyam

0 yorum:

Yorum Gönder